Nu har Rolls-Royce släppt sin sista nya bensinmodell

2022-02-03 14:46  
Spectre. Första elbilen från Rolls-Royce. Foto: Rolls-Royce

Framöver kommer Rolls-Royce nya bilmodeller endast att vara helt eldrivna. Beslutet beror dock inte enbart på det planerade brittiska förbudet mot förbränningsmotorer, enligt vd:n.

Brittiska lyxbilstillverkaren Rolls-Royce, ett dotterbolag till tyska BMW, har sedan tidigare sagt att den endast kommer att sälja elbilar från 2030. Ut med V12-mototerna och in med batterier och elmotorer, alltså.

Rolls-Royce kan visserligen komma att ge sina befintliga bensindrivna modeller ett ansiktslyft innan det nya decenniet är här. Men några nya modeller med förbränningsmotor kommer inte att presenteras, säger vd Torsten Müller-Ötvös till Autocar.

Spectre första elbilen

Mk2 Ghost från 2020 blev därmed den sista nya bensindrivna modellen som Rolls-Royce introducerade.

I höstas presenterade det 117 år gamla bolaget sin första elbil, kallad Spectre. Den ska börja säljas 2023.

Läs mer: Rolls-Royce avslöjar Spectre – lyxmärkets första elbil

Yngre köpare vill köra elektriskt

Det planerade brittiska förbudet om att förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieseldrivna bilar från 2030 påverkar förstås bolagets beslut. Men inte bara. De allt yngre köparna av lyxbilen, nu endast 43 år i genomsnitt, efterfrågar i allt högre utsträckning eldrivna modeller.

– Ganska många av våra kunder äger redan en elbil, vare sig det är en Tesla, en BMW eller någon annan”, säger Torsten Müller-Ötvös till Autocar.

I nuläget säljer bolaget fem modeller: Suven Cullinan, lyxsedanerna Ghost och Phantom, coupén Wraith och cabrioleten Dawn.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt