Nu finns Google Assistent på svenska – vi har testat

2018-08-15 06:00  

Ny Teknik har ägnat de senaste dagarna åt att snacka svenska med Google Assistent. Nu släpps den digitala assistenten till Android och Ios.

Google Assistent har lärt sig svenska. Från den 15 augusti och under de kommande veckorna kommer den digitala assistenten – som har koll på både Bröderna Lejonhjärta och jantelagen – att rullas ut till Android- och Ios-enheter. Däremot finns i nuläget ingen Google Assistent bosatt i Googles smarta högtalare, Home. Men sökjätten lovar att den svenska assistenten anländer till Home före årsskiftet.

– Vi är glada över att i dag börja rulla ut Google Assistent på svenska och därigenom kunna erbjuda konsumenter i Sverige en assisterande Google-upplevelse, personlig just för dem. Google Assistent bygger på mycket av den kunskap och teknik vi utvecklat över många år, och kan nu genom dess lansering här i Sverige även hjälpa svenskspråkiga användare i deras vardag, säger Anna Wikland, Sverige-chef på Google.

Läs mer: Smarta högtalaren har blivit en del av familjen: ”Alexa läser sagor för våra barn”

Ny Teknik har hunnit byta några ord med Google Assistent och kan konstatera att den redan har en god förståelse för det svenska språket. Däremot är talsyntesen – alltså dess röst – inte alls lika övertygande som när assistenten talar engelska.

Google Assistent är, likt Amazons Alexa, Apples Siri och Microsofts Cortana, en virtuell assistent som med hjälp av maskininlärning kan svara på frågor om väder, spela musik, hjälpa till med inköpslistan eller översätta fraser.

Just Assistent är naturligtvis djupt integrerad med vanliga Google-tjänster som Maps, Översätt, Youtube och Sök. När den dessutom blir kompatibel med Home-högtalare så blir den förhoppningsvis extra lämplig som hjälpreda för smarta hem-prylar.

Google Assistent har koll på de svenska traditionerna

Samtidigt som assistenten pluggat svenska har den fått lära sig ett och annat om svenska traditioner. Ber man den sjunga en sång serveras vi en om nättroll, men melodin kommer från Små grodorna.

Frågar man om jantelagen får man ett svar som, passande nog, inte sticker ut alltför mycket. Skriver man ”vi ses i Nangijala” så replikerar den att ”om det finns wifi så följer jag dig ända till Nangilima”.

Det är förmodligen inte den sortens gimmickar som gjort att Google Assistent redan finns på 500 miljoner enheter, eller att den är kompatibel med 5 000 uppkopplade enheter för hemmet. Desto mer användbart är det som kallas ”actions on Google”, där tredje part kan skapa sina egna Google Assistent-funktioner.

Till den engelskspråkiga versionen finns det över en miljon sådana funktioner.

Läs mer: Amazons Alexa lyssnade på och spred privat samtal

På svenska är dock utbudet än så länge magert. Några stora, tunga, svenska företag är med från start, däribland SJ, Sas, Ica, Sveriges Radio, Bonnier News, Acast och H&M. Man aktiverar dem genom att till assistenten exempelvis säga ”prata med SR”. Om man därefter ber om de senaste nyheterna spelas den mest aktuella Ekot-sändningen.

Hos Ica kan man få förslag på recept. SJ ska ge information om avgångar och förseningar, men den hänvisar trist nog till appen eller hemsidan så fort rutten innehåller ett tågbyte.

Google uppger att plattformen varit öppen för svenska företag sedan februari men är förtegna om många visat intresse för att utveckla Assistent-funktioner. Än så länge talar de endast om de ”10 till 15” företag som är med från start.

Ska finnas i 80 länder före årsskiftet

Parat med en storsatsning på nya språk – Google Assistent ska finnas i 80 länder före årsskiftet – så har Google ägnat mycket tid åt att förbättra tjänsten. En av nymodigheterna är möjligheten att ställa följdfrågor utan att använda väckningsfrasen ”ok, Google” varje gång. Om man exempelvis ber om öppettiderna för en restaurang kan man därpå fråga hur lång tid det tar att gå dit. I bästa fall förstår assistenten det sammanhang i vilket den uppföljande frågan ställts i.

En annan praktisk funktion är att varje morgon få en sammanfattning av det som väntar under dagen. Man kan välja att få information om vädret, kollektivtrafiken, inbokade möten och påminnelser.

Men vårt eget test av Google Assistent var inte utan bekymmer. Ibland tycks den ha förstått frågan men dröjer så länge med svaret att man inte orkar vänta. Google förklarar avbrotten med att den svenska versionen fortfarande testas in i det sista.

Det mest nedslående är dock den svenska rösten. Melodin i talet och betoningen i fraserna påminner allt för ofta om att det är en artificiell intelligens man pratar med.

Men med tanke på hur långt ai-experterna Deepmind tagit sitt neuronnät Wavenet på det engelska språket så får vi hoppas på en liknande förbättring även här.

Bättre än Apples Siri?

En fråga som lär bli aktuell i samband med den här lanseringen är om Google Assistent verkligen är så mycket bättre än Apples Siri, som ju sedan flera år talar svenska. Och svaret är nog att det återstår att se.

Det råder ingen tvekan om att både Amazons Alexa och Google Assistent är överlägsna Siri på den engelskspråkiga marknaden vad gäller funktionalitet och mångsidighet.

Men för att det ska gälla även här krävs att det mesta vi ägnar vår vardag åt, att företagen och myndigheterna vi har kontakt med, går att hantera via den virtuella assistenten. Där är vi inte än.

Läs mer: ”Huaweis P20 Pro får mig att tänka på mobiltelefonins död”

Frågan verkar dock inte vara om vi kommer dit, utan när. Forrester Research tror att 66 miljoner amerikanska hem – hälften av landets alla hushåll – kommer att ha en smart högtalare inom fyra år. I Kina är över 100 företag i gång och utvecklar sin egen version av tekniken.

En annan analysfirma, Comscore, spår att hälften av alla internetsökningar inom två år kommer att ske via rösten. Gartner lägger till att tre av tio sökningar 2020 kommer att ske utan skärm.

Får vi bara bättre svenska röster, långt fler funktioner och Home-kompatibilitet så är vi en bra bit på vägen mot den framtiden. Ok, Google?

Android eller Ios

Det är av förklarliga skäl en något smidigare upplevelse att använda Google Assistent på en Android-enhet. Man aktiverar den genom att hålla in hemknappen eller genom att yttra väckningsfrasen ”ok, Google”. På Ios måste man använda Google Assistent-appen. Google kan inte ge något tydligt svar på hur utrullningen fungerar, men att alla med Android Lollipop eller nyare operativsystem, och alla med Ios 10 eller senare, kommer att ha tillgång till assistenten inom ett par veckor. Men vissa kommer alltså att kunna börja använda den redan 15 augusti.

Här är 5 smarta högtalare

Amazon Echo. En oväntad succé, som fått många konkurrenter att satsa på att utveckla sina egna varianter. Amazon själva har sedan debuten 2015 adderat bland annat lilla Echo Dot och Echo Show, som har skärm. Amazons röstassistent heter Alexa.

Google Home. Sena till festen, men Google har tagit upp kampen med sin Home-serie, och har en kraftfull digital assistent som rätt och slätt kallas Google Assistent. Den finns på svenska nu, men kommer till Home först senare i år.

Linglong Dingdong. Jo, på riktigt. Aktiveringsfrasen är dessutom ”dingdong, dingdong”. Det här är en av de tidigaste smarta högtalarna i Kina, ett land som investerar stort i tekniken.

Raven H. Många smarta högtalare är förvillande lika varandra. Men Raven H, från kinesiska jätten Baidu, sticker minst sagt ut. Och bakom denna iögonfallande design står svenska bolaget Teenage Engineering.

Sonos Beam. En del analytiker spår att alla framtida högtalare kommer att eller måste bli smarta. Så traditionella tillverkare – om nu Sonos kan sorteras in i den kategorin – rusar för tillfället åt det hållet med sina egna modeller.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt