Northvolt skickar hem personal efter coronautbrott: ”Säkerheten först”

När den andra coronavågen fortsätter att slå mot Sverige har Northvolt drabbats hårt, och många i personalen har smittats. De anställda på fabriksbygget i Skellefteå uppmanas av regionen att isolera sig på fritiden. Nu skickas dessutom hälften av personalstyrkan hem.

Northvolt håller just nu på att bygga batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå, och har börjat jobba med att etablera fabriken Northvolt Zwei i tyska Salzgitter. Och medan smittspridningen är minimal i Tyskland har den åter tagit fart i Västerbotten. 

Av de drygt 3 000 tester som Northvolt har gjort av sin personal i Skellefteå sedan årsskiftet har drygt fem procent, alltså runt 150 personer, testat positivt. 

– Det är en klar ökning sedan i höstas. Vi är i mångt och mycket en spegling av samhället i övrigt, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt.

Läs mer: Nu har Tesla öppnat världens största laddstation

Skickar hem personal

Northvolt skickar nu hem halva personalstyrkan fram till 25 februari. Det gör man för att begränsa smittan av covid-19.

– Säkerheten går först och därför är det viktiga åtgärder för tillfället, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till SVT Västerbotten.

De som fortsatt får jobba är personal i viss kategori, bland annat de i kritiska positioner samt personal som redan har haft virussjukdomen.

Trots åtgärden försenas inte utbyggnaden av fabriksområdet, bedömer Northvolt.

Uppmanas isolera sig

Efter den ökade smittspridningen har Region Västerbotten utfärdat särskilda rekommendationer till dem som jobbar på Northvolt i Skellefteå. De anställda och deras nära anhöriga uppmanas att isolera sig på fritiden. Det är första gången en sådan rekommendation ges i Sverige.

– I första hand rekommenderar vi att man ber om hjälp av någon annan för att handla eller gå på apoteket, säger regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark till Svenska Dagbladet.

"Bra rutin"

På måndagen den 8 februari genomförde Northvolt runt 1 000 coronatester av de drygt 1 100 personer som arbetar på plats i Skellefteå. Masstesterna är tillsammans med krav på social distansering och användande av ansiktsmask åtgärder som företaget vidtagit för att kunna hålla igång det stora byggprojektet trots pandemin. 

– Vi har jobbar med de här rutinerna i nästan ett år. Säkerheten kommer först, säger Jesper Wigardt. 

Varför har ni infört krav på ansiktsmask? 

– Vi såg det som en bra rutin att få in tidigt, när folk vant sig vid det tror vi att det får god effekt, tillsammans med andra åtgärder.

Läs mer: Massproducerat batteri kan laddas på fem minuter 

Lugnt i Västerås

Coronatestningen på bygget i Skellefteå har skalats upp under de senaste veckorna. 

– Vi har en väldigt tajt dialog med det regionala smittskyddet gällande när vi ska testa och hur mycket. 

Bygget i Skellefteå påbörjades i augusti 2019 och målet är att två av de planerade fem produktionslinorna ska sättas i drift under början av 2021. Sedan ska en kapacitet på 32 GWh nås under 2024, och den maximala kapaciteten blir 40 GWh. Och trots pandemin står planeringen fast. 

– Det finns förutsättningar för att arbetet ska kunna fortsätta enligt den tidsplan som finns. 

Samtidigt har Northvolt testat arbetsplatserna i Stockholm och Västerås i stor skala – med annat resultat. 

– Där har vi inte haft några positiva fall på flera veckor.

Läs mer: Echandias lösning på sjöfartens utsläpp: ammoniak

Viktor Krylmark

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt