Northvolt och Vattenfall lanserar mobilt batterisystem

2020-05-18 12:10  

Containrar fyllda med litiumjonbatterier som flyttas dit el behövs. Det är Northvolts och Vattenfalls plan för att ersätta dieselgeneratorer.

Tanken är att containrarna ska byggas ihop modulärt och på sätt anpassas till de specifika behoven av energi och effekt. En av containrarna innehåller växelriktare samt styrsystem, så kallad BMS, och kan kopplas ihop till max fem battericontainrar.

Varje battericontainer innehåller tre vätskekylda batterimoduler med en sammanlagd lagringskapacitet om 245 kWh. Ett system om fem containrar kan alltså lagra 1,2 MWh och ge upp till 250 kW. Behövs ännu mer måste fler system byggas upp parallellt.

Produkten kallas för Voltpack Mobile System och är avsedd för till exempel industrier, mikronät, byggarbetsplatser eller arrangörer av tillfälliga event.

En container i varje system innehåller växelriktare och styrfunktion, så kallad BMS. Foto: Northvolt

Varje container är två meter lång, 1,6 meter bred och 1,2 meter hög. De är alltså betydligt mindre än traditionella fraktcontainrar.

– Även om lådorna ser breda ut är de mycket mindre än konventionella energilagersystem. De går att lyfta med truck och en liten kran, säger Emad Zand, Northvolts chef för batterisystem, till Ny Teknik.

Tillverkning i början av nästa år

Idén till de mobila battericontainrarna föddes i diskussioner med andra bolag.

– Vi förstod att behovet för energilager växer och användningsområdena blir mer spridda. Man behöver eneriglager för att kapa effekttoppar, ersätta dieselgeneratorer, för bygg-el och för frekvensreglering. Men för en nätägare är det svårt att veta om man ska satsa på ett stationärt eller modulärt system, säger Emad Zand.

Tanken är att det nya containersystemet ska vara hyfsat enkelt att transportera och installera.

– Det är också väldigt digitalt. Man kan sitta någonstans i ett kontrollrum och se var man har sina tillgångar och distribuera om dem i elnätet och ändra användningsområde, säger Emad Zand.

Läs mer: Forskaren om Samsungs batterikliv: ”Bra ingenjörskonst”

Northvolt har tagit fram och levererat en första prototyp till Vattenfall. Nästa prototyp ska levereras i höst. Tanken är att Vattenfall ska erbjuda kunder att antingen köpa eller hyra containrarna. Eller så kan en kund helt enkelt beställa kilowattimmar som Vattenfall levererar via battericontainrarna.

Förhoppningen är att Northvolt ska börja tillverka containrarna i början av nästa år.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt