”Nokia 7.1 – Lyxkänsla för en billig penning”

2019-01-07 06:00  

Nokia 7.1 från HMD Global är en av årets bästa överraskningar i Androidvärlden. Synd bara att luren dras med uppenbara brister, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

En av de tydligaste trenderna i mobilvärlden under 2017 och 2018 har varit de skenande priserna på flaggskeppsmodellerna. Apple tog det till en helt ny nivå i höstas med kronjuvelen Iphone XS Max. Priset? Drygt 18 000 kronor för en toppupprustad XS Max.

Men hur mycket mobil får man i dag om man i stället går ner rejält i pris? Rätt mycket – vilket Nokia 7.1 är ett tydligt bevis på.

Sedan comebacken 2017 har Nokia/HMD Global dock haft det tufft att hävda sig på den svenska marknaden, i synnerhet i premiumsegmentet. En tänkbar förklaring är att det är svårt för HMD Global att förklara för konsumenterna vad Nokia har som konkurrenterna Huawei, Samsung och Oneplus saknar.

Läs mer: 2018 års bästa teknikprylar – och de som inte levde upp till förväntningarna

Med Nokia 7.1 är det desto tydligare. När den här texten skrivs kostar telefonen drygt 3 900 kronor, vilket är ungefär hälften av vad Huawei och Samsung tar för sina toppmodeller. För den summan ger Nokia 7.1 en 5,8-tums skärm med full hd-upplösning, en 12-megapixelskamera och dubbla simkortsplatser.

Självklart kan Nokia 7.1 inte matcha användarupplevelsen hos lyxmodellerna. Rent prestandamässigt finns det också en del begränsningar som drar ner på helheten. Men i stort är Nokia 7.1 ändå en av årets trevligaste överraskning i Androidvärlden.

”Känns dyrare än vad den är”

Två saker som HMD Global har lyckats särskilt bra med är byggkvalitet och skärm. Nokia 7.1 både känns och ser betydligt dyrare ut än vad den faktiskt är. Runt om mobilen löper en anodiserad aluminiumram, och knapparna – placerade på högersida – är tillverkade i samma material. På baksidan i glas finns en fingeravtrycksskanner och två kamerasensorer (12 + 5 MP) med Zeiss-optik. 5,8-tumsskärmen är en 1080p-panel med utmärkt skärpa, högljusstyrka och bra stuns i färgerna.

2018 blev onekligen sensorhakornas år, och även Nokia 7.1 har en ”notch” i toppen där skärmen sträcker sig ganska långt ut mot kanterna. Skärmkanterna är dock betydligt bredare än hos konkurrenterna, och i botten finns en svart list på några centimeter med en Nokia-logga i mitten.

Läs mer: ”6T är Oneplus viktigaste telefon hittills”

Kamerateknik är ett område där mellanklassmobiler sällan utmärker sig. Även här överraskar Nokia 7.1. Huvudkameran på 12 MP har en autofokus som både är kvick och stabil. Lurens andra kamerasensor på 5MP används för att ta in djupdata till ett bokeh-läge.

Med det kan du välja att lyfta fram ett motiv i förgrunden, medan det som syns i bakgrunden görs oskarpt. Nokia 7.1 är inte ensam om den funktionen i den här prisklassen, men gör det ovanligt bra jämfört med andra mobiler i mellanklassegmentet. Det märks bland annat i ett välfungerande live-läge, där skärpedjupet kan ändras i realtid innan du tar bilden.

Nokia 7.1 har dessutom en kameraapp som erbjuder ett pro-läge för den som vill förkovra sig i manuella inställningar.

Lägg också till också till att mobilen har ett renodlat, snyggt och lättanvänt gränssnitt utan vare sig onödiga appar eller några större förändringar av Android. HMD Global har även lovat att fortsätta skicka ut månatliga säkerhetsuppdateringar till telefonen i tre års tid, vilket borde vara standard hos alla Androidtillverkare.

Lagg och dålig battertid drar ner

Men Nokia 7.1 har också en del smärtsamma begränsningar. Mobilen blir alldeles för ofta riktigt seg att använda när flera appar körs samtidigt, vilket de allra flesta vill kunna göra. Luren kan också bli rejält varm, och i vissa lägen – när arbetsuppgifterna staplats på hög – märks en tydlig fördröjning när du matar in text. Det är extremt irriterande.

Mycket av problemen beror sannolikt på begränsningar hos chippet Snapdragon 636, vilket gör att besvären inte kan åtgärdas med mjukvaruppdateringar.

Läs mer: ”Hastigheten betyder ingenting – men Huawei Mate 20 Pro imponerar ändå”

Även batteritiden är undermålig: Nokia 7.1 mäktar bara med att strömma Netflix-filmer i drygt fem timmar med hög ljusstyrka. Det är märkbart sämre än konkurrenterna i samma prisklass. Det känns synd, eftersom Nokia 7.1 är helgjuten på flera andra fronter.

Plus och minus med Nokia 7.1

+ Mycket skärm för priset. Bra färgåtergivning och ljusstyrka.

+ God byggkvalitet.

+ Överraskande kompetent kamera, särskilt när det gäller autofokus och bokeh-funktion.

+ Två års utlovade Androiduppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Detta ska HMD Globalt har en stor eloge för.

- Telefonen känns irriterande seg emellanåt.

- Batteriprestandan kommer inte att imponera på någon.

- Kameran sviker när ljusförhållandena är sämre.

- Klent ljud från mobilens enda monohögtalare.

Här är Nokia 7.1

Mått: 149,7 x 71,2 x 8 mm

Vikt: 160 gram

Skärm: 5, 84 tum, lcd, 1080 x 2280 pixlar

Operativsystem: Android 9.0 (Pie)

Systemprocessor: Qualcomm Snapdragon 836

Minne: 64 GB, 4 GB ram

Plats för minneskort: Ja.

Kameror: 12 MP (f/1.8), 5 MP (f/2.4)

Usb: 2.0, typ-C (1.0)

Batteri: 3060 mAh

Pris: 3 990 kronor

Kalle Wiklund

Mer om: Nokia HMD Global

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt