Nobelpristagare om klimatkrisen: ”Vi bör inte ha något seriöst hopp om att fly från jorden”

2019-12-07 17:35  

Den rika världen måste konsumera mindre och det är ingen idé att hoppas på att emigrera till andra planeter. Det budskapet kommer från några av årets Nobelpristagare.

Under lördagen hölls en presskonferens med årets Nobelpristagare i ekonomi, kemi och fysik.

Intresset var stort och salen hos Kungliga Vetenskapsakademien blev snabbt fullsatt.

En spansk reporter bad pristagarna att kommentera det pågående klimatmötet i Madrid.

Nobelpristagaren i kemi Stanley Whittingham under Nobelstiftelsens presskonferens med Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi på Vetenskapsakademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stanley Whittingham, Nobelpristagare i kemi och en av forskarna bakom litiumjonbatteriet, betonade vikten av att ha en plan och agera stegvis.

– Tiden är rätt nu för att hjälpa till att lösa några av klimatproblemen. Men vi måste vara pragmatiska, det kommer inte att bli lätt. Vi kan inte bara stänga av all koldioxidanvändning, vi måste göra saker stegvis och ha några lösningar i åtanke. Litiumbatterier kan hjälpa till med elektrifiering av transporter, inklusive stora lastbilar. I USA håller redan sol- och vindkraft på att ta över från kolkraftverk. I min hemstad satte man in ett energilager av batterier och inom två månader stängdes kolkraftverket, sa han.

Läs mer: ”Litiumjonbatteriet är kungen bland batterier”

”Inte bara köra renare bilar utan också köra färre bilar”

Nobelpristagaren i fysik Dider Queloz. Foto: Jonas Ekström/TT
 

Fysikpristagaren Didier Queloz, en av forskarna som upptäckte den första planeten utanför vårt solsystem, kommenterade uppfattningen att klimatförändringarna inte spelar någon roll eftersom människan ändå kan lämna planeten.

– Jag tycker att det är oansvarigt. Stjärnorna är så långt borta att vi inte borde ha något seriöst hopp om att fly från jorden. Vi är en art som har utvecklats för den här planeten, vi är inte byggda för att överleva på någon annan planet än den här. Till och med att åka till Mars kommer att bli oerhört svårt. Vi borde ägna vår tid och energi åt att laga planeten i stället för att fantisera om att vi ska förstöra den och lämna den, sa han.

Läs mer: ”Visar att möjligheten till liv som liknar vårt finns”

Nobelpristagaren i ekonomi Esther Duflo under Nobelstiftelsens presskonferens med Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi på Vetenskapsakademien. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ekonomipristagaren Esther Duflo kommenterade en annan förhoppning, som handlar om att förnybar energi ska bli så billig att alla kan fortsätta att konsumera som vanligt i de rika delarna av världen.

– Det skulle vara toppen om så vore fallet, men jag tror inte att vi kan räkna med det. Klimatförändringarna kommer att kräva förändrat beteende också, särskilt i de rika länderna. I de fattiga länderna behöver konsumtionen fortfarande växa, men i de rika länderna måste människor justera sin konsumtion. Det kan betyda att inte bara köra renare bilar utan också att köra färre bilar. Vi tror att det är möjligt, för det mänskliga behovet av konsumtion är inte oändligt, sa Esther Duflo.

”Människor kan lära sig att leva med lite mindre”

Hon poängterade att klimatförändringarna slår oproportionerligt hårt mot människor som bor i de södra delarna av världen, där det redan är hett och möjligheterna att anpassa sig är färre.

Esther Duflo belönas med Nobelpriset för sitt arbete med att motverka fattigdom genom experimentella metoder. Men nu varnar hon för att klimatförändringarna riskerar att omkullkasta en stor del av de framgångar som har gjorts med att minska fattigdomen i världen.

– Det är vårt ansvar i den rika världen att tygla vår egen konsumtion för att undvika det. Vi tror att det är möjligt, för människor kan lära sig att leva med lite mindre, sa hon.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt