Nobelexperten om kemipristagaren: ”Ingen annan hade lyckats med det tidigare”

2018-10-03 15:42  
Olof Ramström, ledamot i Nobelkommittén för kemi

Frances Arnold tog hjälp av evolutionen för att utveckla och förbättra proteiner. Det har banat väg för miljövänligare läkemedel och förnybara bränslen.

Hon ligger bakom en banbrytande metod för att förändra och förbättra proteiner, något som har möjliggjort helt nya, miljövänligare, material. Direkt efter offentliggörandet av årets Nobelpris i kemi säger Olof Ramström, kemiingenjör verksam vid Linnéuniversitetet och ledamot i Nobelkommittén för kemi, att kommittén är särskilt glad över att just Frances Arnold får priset.

– Hennes storhet ligger i att hon har lyckats utföra något i laboratoriet som man ganska länge bara hade drömt om: att kunna utnyttja ett naturligt urval för att förbättra proteiner, och speciellt enzymer. Ingen annan hade lyckats med det tidigare, förklarar Olof Ramström.

Frances Arnold och hennes forskargrupp har med metoden bland annat utvecklat enzymer som omvandlar sockerarter till isobutanol, som det går att tillverka biobränsle och biobaserad plast av. Något annat som många oss använder ofta och regelbundet där metoden spelar en viktig roll, är i vissa tvättmedel och diskmedel. Den har gjort det möjligt att tvätta och diska vid lägre temperaturer än tidigare, med bra verkan.

Läs mer: Frances Arnold är den femte kvinnan som tar hem kemipriset

Om Olof Ramström själv får välja den viktigaste tillämpningen av riktad evolution av enzymer är det i tillverkningsprocesser, som när material och läkemedel ska tas fram.

– Där kan man använda de här metoderna för att hitta enzymer som katalyserar, alltså snabbar på, processerna och förenklar dem på ett väldigt bra sätt. Det gör tillverkningsprocessen mycket bättre, och många gånger ganska miljövänliga, säger Olof Ramström.

Metoden har förfinats och fortsätter förfinas

Metoderna för riktad evolution av enzymer har förfinats de senaste åren, och kommer sannolikt att fortsätta att förfinas och bli ännu bättre framöver, tror han.

– Man kan redan se en förändring inom industrin från mer traditionell kemi till att använda den här typen av metoder. Den utvecklingen kommer att fortsätta, eftersom man kan få fram enzymer och proteiner med precis den funktion man eftersträvar och behöver, när man behöver det. Det tror jag är framtiden, helt klart, säger Olof Ramström.

Om Gregory Smith och Gregory Winter säger Olof Ramström att de har hittat ett sätt att koppla ihop genotyp till fenotyp, alltså genmaterial till funktionen hos enzymerna. De har utgått från genmaterial från bakteriofager, virus som infekterar bakterier. Sedan har de byggt om och byggt in en bit genmaterialbit som motsvarar ett protein eller en peptidbit, så den sitter fast på fagpartikeln. Det här paketet kan finslipas och förbättras genom selektion och andra processer.

Läs mer: Nobelpristagaren hade för dåliga betyg – kom in på ”undantag”

Gregory Smiths och Gregory Winters arbete har banat väg för nya proteiner, vidareutvecklade antikroppar och nya läkemedel. Läkemedlet Humira, som används av miljontals människor i dag mot reumatism och andra autoimmuna sjukdomar, hade inte funnits utan deras forskning.

– Vi har redan sett en revolution för proteinläkemedel och utvecklingen kommer att fortsätta, helt klart, och det är delvis tack vare deras metod, säger Olof Ramström.

Fem kvinnor har fått Nobelpriset i kemi

Årets Nobelpris i kemi har tilldelats Frances Arnold "för riktad evolution av enzymer" samt George Smith och Gregory Winter "för fagdisplay av peptider och antikroppar". Frances Arnold är den femte kvinnan någonsin att få kemipriset.

1911: Marie Curie (som även fick fysikpriset 1903)

1935: Irène Joliot-Curie (dotter till Marie Curie)

1964: Dorothy Crowfoot Hodgkin

2009: Ada Yonath

2018: Frances Arnold

Ania Obminska

Mer om: Nobelpriset Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt