Precis som den uppmärksammade upptäckten av gravitationsvågor är det här ett nytt sätt att studera universum på.
Ett internationellt nätverk av forskare har spårat neutrinerna till en så kallad blazar. En blazar är en slags roterande galax med ett svart hål i mitten.
Blazaren som har skickat neutriner mot jorden ligger 3,7 miljarder ljusår bort utanför vänster axel av konstellationen Orion.
Neutrinerna tillhör universums minsta och mest svårfångade partiklar. De rusar rakt igenom rymden med nära ljusets hastighet och växelverkar nästan aldrig med materia.
Upptäckten gjordes med neutrinoteleskopet Ice Cube vid Sydpolen tillsammans med observationer från ett 20-tal olika teleskop runt om i världen.
IceCube är ett neutrino-observatorium beläget vid den geografiska sydpolen i Antarktis. Det består av ett nätverk av fotodetektorer som sitter monterade nere i den antarktiska isen och som kan se spår av neutriner som interagerar med atomerna i isen när dom passerar.
Ice Cube blev färdigt strax före jul 2010 och är världens i särklass största instrumentet i sitt slag.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.