Nederländerna satsar på Rolls-Royce minireaktor

2022-08-29 17:34  
Bildtext: Modell av hur en av Rolls-Royce SMR-anläggningar skulle kunna se ut. Foto: Rolls-Royce

Den modulära reaktorns storlek är hälften av Forsmark 1. Nu ska Rolls-Royce SMR ge kärnkraft i Nederländerna, anser ett energibolag i landet.

Artikeln är uppdaterad

Med en rådande energikris har kärnkraften fått en renässans, men det tar lång tid att gå från beslut till reaktorer som ger el. Det visar exempelvis Finlands Olkiluoto 3, som i dagsläget ligger 13 år efter det ursprungliga datum då kärnkraftverket var tänkt att tas i drift.

Men Europa behöver öka sin energiproduktion snabbt, och en lösning som flera länder intressererar sig för är SMR – små modulära reaktorer.

Rolls-Royce ligger långt framme inom området. Tidigare har Storbritannien meddelat att företaget tillsammans med miljömyndigheter ska inleda en process för att granska Rolls-Royce reaktorkonceptet.

Avtal med energibolag i Nederländerna

I Nederländerna ser en aktör potential i det brittiska företagets teknik. Landets regering har gett kärnkraften en central plats vid sidan av andra fossilfria energislag för att klara klimat- och energimålen – och nu har Rolls-Royce undertecknat ett exklusivt samarbetsavtal med Amsterdam-baserade ULC-Energy BV. Tanken är att utveckla kärnkraftsprojekt i Nederländerna baserat på tekniken. Det skriver World Nuclear News.

Läs mer: Vattenfall om SMR: ”Vi har lärt oss mycket”

Rolls-Royce SMR är en tryckvattenreaktor med en elektrisk effekt på 470 MW, vilket är nära hälften av Forsmark 1. Byggtiden har angetts till 500 dagar, med ett pris på 1,8 miljarder pund per reaktor för de första fem exemplaren.  

Enheten som mäter 16 x 4 meter byggs till 90 procent på annan ort innan den levereras till sin avsedda plats. Det ger en snabbare montering till ett lägre pris – och säkerhetsriskerna är tänkta att minska i och med att reaktorn anländer färdigtestad.

Rolls-Royce hoppas få sitt koncept godkänt till mitten av 2024, och ha den första reaktorn som levererar el till 2029. Den ska sedan ha en livslängd på minst 60 år.

 

Uppdatering: I en tidigare version stod det felaktigt att det var regeringen i Nederländerna som hade tecknat avtal med Rolls-Royce.

John Edgren

Mer om: SMR Rolls-Royce

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt