Nästa finska kärnkraftverk blir försenat – och dyrare

2021-04-29 16:32  

Det planerade finska kärnkraftverket Hanhikivi 1 blir upp till en miljard euro dyrare än väntat och driftstart skjuts upp.

Kärnkraftverket Hanhikivi 1 planeras i Pyhäjoki i mellersta Finland, ungefär i höjd med Skellefteå. Nyligen meddelade Fennovoima, som ska driva kärnkraftverket, att anläggningen väntades få byggtillstånd under 2021.

Men nu kommer nya bud. I en uppdatering till det finska finansdepartementet uppger Fennovoima att det förväntar sig att kunna få byggtillstånd till sommaren 2022, varpå anläggningsbygget skulle kunna börja under sommaren 2023. Då skulle kommersiell drift kunna komma igång 2029.

Det blir i så fall ett år senare än vad bolaget tidigare har meddelat.

Orsaken till förseningen är, enligt Fennovoima, att det har tagit längre tid än väntat att få konstruktionen och licensieringshandlingarna att nå upp till de finska kraven, bland annat på grund av myndighetens granskningstid.

Förvaringsbyggnader håller på att uppföras. Bilden är från januari 2021. Foto: Fennovoima

Den totala investeringskostnaden för projektet bedöms öka från 6,5-7 miljarder euro till 7-7,5 miljarder euro. Ökningen beror främst på förseningar i samband med byggtillståndet men även på förändringar bland projektets leverantörer.

Det är det statliga ryska bolaget Rosatoms dotterbolag, Raos Project Oy, som har kontraktet på att leverera anläggningen. Avtalet är skrivet med ett angivet fast pris. Merkostnader på grund av förseningar kommer därför att belasta Fennovoima.

Varnar för försämrade internationella relationer

I sin uppdatering till departementet pekar Fennovoima på flera risker i projektet. All finansiering som krävs för bygget är till exempel inte säkrad än. Dessutom poängterar bolaget att projektet är av internationell karaktär, med deltagande företag från flera olika länder.

”Ytterligare försämring av politiska och kommersiella relationer mellan EU, USA och Ryssland kan leda till mer sanktioner mellan parterna. Sådana försämrade internationella relationer och sanktioner kan påverka projektets schema och särskilt dess finansiering”, skriver Fennovoima.

Förberedande arbeten pågår på platsen för Hanhikivi 1. Bilden är från januari 2021. Foto: Fennovoima

Kärnkraftverket planeras med en enda reaktor och ska ha en elektrisk effekt om 1 200 MW.

Finland är annars känt för en annan kärnkraftsförsening, nämligen reaktorbygget Olkiluoto 3, norr om Åbo. Projektet har fördyrats i flera omgångar och dragit över tidsschemat med över ett decennium. Från början skulle reaktorbygget ha varit klart 2009, men än har reaktorn inte gått igång.

Men nu närmar sig projektet målsnöret. I mars 2021 fick kärnkraftsbolaget TVO börja ladda bränsle i reaktorn. 2022 räknar bolaget med att anläggningen kan gå i full produktion.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt