Nasa spårar cykloner med svenska chip – ”Kan rädda liv”

2022-10-25 14:12  

Göteborgsbolaget Low Noise Factory har levererat lågbrusförstärkare till satelliter som ska upptäcka och kartlägga cykloner. ”Kan rädda liv”, säger Chalmersprofessorn Jan Grahn.

2021 sköt Nasa upp den första i en konstellation av kubsatelliter som ska användas för att studera tropiska cykloner från rymden. En av de avgörande komponenterna ombord kommer från Chalmers-spinoffen Low Noise Factory, med bas i Göteborg.  

– Det betyder mycket för forskare att se att deras arbete till slut kan omsättas i något som kan hjälpa oss att förstå klimatet bättre och detta fall till och med rädda liv, säger Jan Grahn som är professor vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2) på Chalmers. 

Low Noise Factory har blivit en världsledande leverantör för förstärkare som genererar mycket lågt internt brus och används i stora radioteleskop och många av världens kvantdatorer. Lågbrusförstärkarna bygger på HEMT-transistorer av indiumfosid (InP), en teknik som utvecklades på MC2 på Chalmers, och sedan förfinats av bolaget.  

Nasas kubsatelliter använder lågbrusförstärkare från Low Noise Factory för att med hög känslighet kunna mäta syre, vatten och fuktighet i jordens atmosfär. Förstärkarna designas av bolaget och halvledarna tillverkas i renrummet på MC2.

Lågbrusförstärkare från Göteborgsbolaget Low Noise Factory. Foto: Johan Bodell

Läs mer: James Webb-teleskopet lär astronomer mer om hur stjärnor föds 

Fler satelliter skjuts upp under 2023

– När man mäter från rymden på höga frekvenser, mellan 90 och 200 GHz, är det avgörande att få minsta möjliga brus från transistorerna i förstärkarna och därmed högsta möjliga känslighet vid mätningen i atmosfären, säger Jan Grahn.  

Kubsatelliterna mäter ungefär 30x10x10 centimeter och ingår i ett forskningsprojekt från Nasa och MIT som kallas för Tropics (en akronym för Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats). 

Jan Grahn som är professor vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2) på Chalmers.  Foto: Chalmers

Ytterligare två satelliter skulle ha anslutit sig till konstellationen tidigare i år, men uppskjutningen med en raket från rymdbolaget Astra misslyckades och de gick förlorade. Tanken är att göra ett nytt försök att skjuta upp ytterligare två satelliter under nästa år.  

– Satelliterna ska skanna området över ekvatorn för att upptäcka tropiska cykloner och deras rörelsemönster. Med en konstellation av små satelliter ska det gå snabbare att upptäcka cyklonerna så att man kan förvarna allmänheten och de kan även hjälpa oss att förstå klimatet bättre, säger Jan Grahn.  

Simon Campanello

Mer om: Rymden Satelliter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt