Nasa försöker igen – nu ska Artemis 1 skjutas upp

2022-11-16 08:00  

Uppskjutningen av Artemis 1 har flyttats flera gånger, men nu har den till slut kommit iväg. Hur har Nasa försäkrat sig om att allt skulle gå vägen denna gång?

Följ uppskjutningen 16 november här:

Efter flertalet avbrutna uppskjutningar av sin nya månraket är det nu dags för Nasa att försöka igen. Artemisprogrammet är den nya stora satsningen för att åter ta människan till månen, och i slutändan vidare till Mars.

De viktigaste delarna av Artemisprogrammet är den stora raketen Space Launch System (SLS), rymdfarkosten Orion, månlandaren Human Landing System och Lunar Gateway – en sorts knutpunkt där astronauter ska kunna ta sig från farkosten Orion till månlandaren och vice versa.    

Artemis 1 är det första testet av raketen SLS och rymdfarkosten Orion. Testet är helt obemannat och tanken är att raketen ska ta Orion ut från jorden och sätta farkosten på en bana runt månen som kommer vara i ungefär 25 dagar. 

Att få till Artemis 1 har dock visat sig vara lättare sagt än gjort. Flera problem har uppstått längs vägen som gjort att uppskjutningen flyttats, men nu verkar Nasa ha löst alla problem.

Det här är vad som kommer att hända under och efter uppskjutningen:

Foto: Grafik: Jonas Askergren, Fakta: Johan Kristensson, Källa: Nasa

Lyssna på Ny Tekniks nya podcast Intergalaktiskt. Första avsnittet handlar om Artemis 1 och tidigare månfärder.

Läckor och tropiska stormar

Det första uppskjutningsdatumet för Artemis 1 var satt till den 29 augusti 2022. Försöket avbröts efter att en av fyra RS-25-motorer inte nådde rätt temperaturintervall – den var för varm. En RS-25-motor, även kallad Space Shuttle Main Engine, är en kraftfull motor som förbränner flytande väte och syre. Under den avbrutna uppskjutningen upptäcktes också en mindre läcka, som åtgärdades genom att manuellt ställa om flödeshastigheter för drivmedlet. 

– Jag tycker att det här illustrerar att det här är en väldigt komplicerad maskin, ett väldigt komplicerat system. Och alla delar måste fungera, man vill inte tända ljuset innan det är redo, sa Nasachefen Bill Nelson efter att det första försöket avbröts. 

Det andra försöket till uppskjutning, den 3 september, avbröts efter att en ny väteläcka upptäcktes som var betydligt större än den vid första försöket. Läckan var i en stor bränsleledning i SLS-raketen. Vid lagning av den läckan så passade teknikerna även på att byta ut den tätning som orsakade problemen vid första uppskjutningsförsöket.

Nasa igång med månprojektet. Foto: John Raoux/AP/TT

27 september var nästa datum då raketen skulle kunna skjutas upp. Det satte den tropiska stormen Ian stopp för. Raketen forslades den 6,4 kilometer långa sträckan tillbaka till säkerhet i den stora byggnaden Vehicle assembly building. 

Efter Ian kom stormen Nicole, och planerna på uppskjutning den 8, och sedan den 14 november, skrotades nyligen. Den här gången stod dock raketen kvar på uppskjutningsplatsen. Stormen slet av lite tätningsmaterial från Orion, men Nasa tror sig kunna lösa detta utan större problem.

Bill Burrau

Mer om: Rymden Artemis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt