Nära varannan kvinna diskriminerad inom tech – mångfaldshandbok släpps för startups

2018-12-13 13:50  
"Eftersom många vc-företag drivs av vita män, går de flesta av investeringarna till denna grupp", säger Check Warner, medgrundare av brittiska Diversity VC. Foto: Diversity VC

Nästan varannan kvinna i Europas tech-industri säger sig ha blivit diskriminerad, visar en färsk Atomicorapport. Nu ska ny handbok hjälpa startups att bli bättre på mångfald.

Den europeiska teknik- och startupbranschen mår bättre än någonsin. Ja, i alla fall sett till tillväxten och hur mycket pengar som investeras. Men när det gäller mångfald och inkludering är läget betydligt sämre, dessvärre.

Det framgår av rapporten "The state of european tech 2018", publicerad av det Skypegrundaren Niklas Zennströms globala investmentbolag Atomico. I rapporten har 5 000 kvinnor och män som arbetar inom Europas tech-sektor fått svara på frågor om bland annat mångfald.

46 procent av kvinnorna som deltar i undersökningen uppger sig ha blivit utsatta för en diskriminerande behandling. Stick i stäv mot detta säger 75 av alla tillfrågade att de anser att det råder en inkluderande kultur i den europeiska tech-sektorn.

Glappet mellan siffrorna visar på ett tydligt problem, menar Tom Wehmeier, partner på Atomico och författare till rapporten "The state of european tech 2018".

– Inom tech-sektorn verkar man se diskriminering som någon annans problem att lösa. Kvinnor och minoriteter är underrepresenterade i alla delar av ekosystemet. Rapporten visar tydligt att många tech-bolag ligger efter när det gäller policies för mångfald och inkludering, skriver Tom Wehmeier.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

För att skapa en förändring har Atomico tagit fram en handbok som ska hjälpa unga teknikbolag att planera, sjösätta och förbättra en strategi för mångfald och inkludering. Handboken har gjorts tillsammans med Diversity VC, ett brittiskt venturekapitalbolag som startades som en reaktion på att det fortfarande är vita medelklassmän som får majoriteten av tech-investeringarna.

Mångfaldsproblemen inom tech-sektorn har varit kända sedan länge. Blev ni ändå förvånade av resultaten i rapporten?

– Ja, eftersom de visade hur stort problemet är, och hur lite som har förbättrats i branschen under de senaste åren, säger Check Warner, medgrundare och vd för Diversity VC, till Ny Teknik.

Det finns flera och komplexa anledningar till varför tech-industrin inte är lika inkluderande som den borde vara, enligt Check Warner. En orsak som är särskilt betydande handlar om vilken typ av tech-entreprenörer som får mest uppmärksamhet i dag. Majoriteten av tech-stjärnorna som lyfts fram är vita män, boende i Silicon Valley i USA, poängterar Warner.

– Bristen på mångfald inom både teknik- och venture capital-industrin har hjälpt till att förstärka bilden av vilka som kan bli framgångsrika inom tech, och hur dessa personer ser ut, säger han.

– Venturekapitalbolagen tenderar att investera i människor med en likande bakgrund. Eftersom många vc-företag drivs av vita män, går de flesta av investeringarna till denna grupp. Då kvinnor och underrepresenterade grupper inte passar in i denna grupp blir de ofta uteslutna från alla delar av ekosystemet – hela vägen från utbildning till finansiering.

Läs mer: Europas tekniksektor boomar – 253 miljarder kronor har investerats

Förutom handboken, vilka andra åtgärder är nödvändiga för att förändra läget?

– Vi måste få till en förändring där chefer och ledare inom tech prioriterar mångfald och inkludering, och att de ser det som en fundamental del av hur framgångsrika deras bolag är. För att få till en positiv förändring måste alla delar och medlemmar av det europeiska tech-ekosystemet måste bidra. Atomicos rapport visar på flera intressanta initiativ som har tagits för att förändra detta. Jane VC, en fond för kvinnliga grundare, och acceleratorn Backstage Capital, som fokuserar på LGBT-personer, svarta och kvinnliga grundare.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt