Möss kan bli ett vapen mot deepfakes

2019-08-12 14:03  
Amerikanska forskare tar hjälp av möss för att förhindra spridningen av deepfakes. Foto: Pixabay

De ska vara bra på att uppfatta ljudavvikelser. Därför tänker amerikanska forskare dra nytta av möss i kampen mot deepfakes.

Med maskininlärningstekniken deepfake har det blivit möjligt att i ett satiriskt klipp få ”Mark Zuckerberg” att tala om att stjäla användardata, eller få skådespelaren Nick Offerman att spela alla roller i introt till tv-serien Huset Fullt. Det kan verka underhållande, men metoden kan också användas för att skapa fejkad kändisporr eller försöka sprida desinformation.

Läs mer: Mona Lisa har fått liv – med hjälp av ai

Redan i dag kan en aktör i en video eller en röst i en ljudinspelning relativt enkelt bytas ut mot en annan med hjälp av deep learning, med ganska trovärdigt resultat. I takt med att deepfake-tekniken blir allt mer förfinad väntas det också bli svårare att särskilja fejk från äkta vara. För att förhindra detta har forskare vid University of Oregons Institute of Neuroscience nu tagit hjälp av möss, berättar BBC News.

Så kan möss avslöja deepfakes

Mössen tränas i att känna igen betydelseskiljande språkljud, fonem, så som skillnaden mellan ett ”buh” och ett ”guh”, i en mängd olika kontexter. Detta ska de kunna klara med stor noggrannhet, upp till 80 procent av gångerna.

– Målet är att ta lärdomarna vi drar från sättet de gör det på, och sedan implementera det i en dator, förklarar Jonathan Saunders, en av forskarna i projektet, för BBC News.

Läs mer: Virtuella nyhetsankaret imponerar inte på alla

Med mössens hjälp tror forskarna att de ska kunna förbättra redan existerande metoder som används för att identifiera deepfakes.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt