Molnbolaget City Network vill bli lika stora som AWS – på fem år

2020-11-30 06:00  

Det svenska molnbolaget City Network ska under nya ägaren Iver bli EU:s största molnbolag. Ambitionen är att blir lika stor som Amazon och Microsoft på den europeiska marknaden.

Molnet har blivit motorn som driver it-utvecklingen framåt, och sektorn domineras i dag totalt av ett fåtal storspelare. Amazon Web Services och Microsoft Azure har ensamma mer än hälften av marknaden. Övriga storbolag är i princip uteslutande amerikanska eller kinesiska.

Men nu verkar en europeisk motreaktion vara på väg, och ett svenskt bolag står rustat att kliva fram i ledarposition. Lilla City Network, med bas i Karlskrona, blev för ett par månader sedan uppköpta av EQT-ägda it-driftbolaget Iver, och har nu musklerna och plånboken som krävs för att växa.

– Lite rått uttryckt behöver Europa sitt eget Amazon Web Services. Ett företag som har kraft att se till att det finns en plattform och en infrastruktur som går skapa innovation på, säger City Networks grundare och vd Johan Christenson.

Ambitionen är att Iver och City Network ska bygga den plattformen. Just nu pågår rekryteringen av ett hundratal molnexperter som ska lägga grunden för den expansionen. Ingenjörer med kompetens inom Open Stack, Kubernetes och andra moderna molntekniker. Samtidigt ska etableringen av nya datacenter fortsätta i rask takt.

Läs mer: De gör hajpade tekniken möjlig: "Paradigmskifte inom it"

– Sverige har en chans att skapa en ny basnäring här, om inte alla leker Följa John och går efter varandra in i de utländska tjänsterna. Det finns möjlighet att skapa både innovation och jobb i Sverige. Jag vet att Microsoft säger att de investerar miljarder här, men i dag sker all deras forskning och utveckling i USA och vi får byta diskar i deras datahallar. Innovationen sker någon annanstans, säger Johan Christenson.

Allt är bäddat för en uppstickare

Men hur ska en svensk koncern som omsätter några miljarder kronor kunna gå i klinch med biljonbolagen Microsoft och Amazon? Nyckeln finns i den europeiska lagstiftningen.

Diskussionerna om legala problem med att placera data och applikationer i amerikanska företags molntjänster har pågått i åratal. Den har ytterligare intensifierats de senaste åren.

Några orsaker är den amerikanska lagen Cloud Act, den europeiska dataskyddsförordningen gdpr och på senaste tid också om den så kallade Schrems II-domen som föll i somras. Den går i korta drag ut på att EU-domstolen fällde Privacy Shield, avtalet som har legat till grund för att data om europeiska medborgare ska få flyttas till USA.

Läs mer: Kryptering och svenska servrar - så ska AWS locka myndigheter

Både AWS och Microsoft menar att det går att genomföra tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att EU:s medlemsländer kan fortsätta använda deras moln. De har också båda investerat i ett flertal nya datacenter inom unionens gränser, varav flera ligger i Sverige.

Men att servrarna står inom EU:s gränser räcker inte, menar Johan Christenson. Det finns många fler aspekter att ta hänsyn till, bland annat vem som i förlängningen kan få åtkomst till de data som lagras på plattformen. Där har en europeisk spelare en naturlig fördel.

– Med oss går det att göra hela innovationsresan, samtidigt som du följer alla lagar oavsett om du är en europeisk bank, myndighet eller jobbar med hälsodata, säger Johan Christenson.

Lika stora som AWS om fem år

Läs mer: Därför vill statliga Teracom bygga rikstäckande 5g-nät

Samtidigt finns allt starkare röster som förespråkar inhemska alternativ. Inte minst det fransk-tyska initiativet Gaia-X, som lanserades förra året, vars mål är att främja utvecklingen av en europeisk molninfrastruktur.

Ur Johan Christensons perspektiv är det helt enkelt bäddat för att en uppstickare ska kunna ta sig an giganterna.

Efter att Iver förvärvade er talades det om att ni skulle bli Europas ledande molnleverantör inom fem år?

– Det finns få europeiska alternativ i dag, och vi anser att vi är ett av de ledande redan. Men vi omsätter några miljarder, och tittar man på den enorma kraften och bredden av tjänster hos de stora [AWS och Microsoft] rör det sig om en femårsplan för att komma dit, säger Johan Christenson.

Är ni i samma storleksordning som Azure eller AWS på den europeiska marknaden om fem år tror du?

– Vi har den ambitionen. Det handlar inte bara Gaia-X, vi har en ambition som är hårt driven av tillväxt och myndigheterna börjar inse att de legala bitarna är så viktiga att vi nu ser en stor rörelse som gör att vi kan vara i den häraden om fem år.

City Network

Bolaget startade i Karlskrona 2002 och levererar molnlösningar till främst europeiska myndigheter och företag. De har i dag datacenter på över 20 platser i världen.

I september förvärvades City Network av EQT-ägda Iver, prislappen bedöms till runt 300 miljoner kronor enligt Dagens Industri.

It-driftkoncernen Iver bildades 2018 genom en sammanslagning av bland annat DGC och Candidator.

Simon Campanello

Mer om: Molnet EQT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt