Modulen fångar upp mikroplast från tvättmaskinen – och spar vatten

2020-01-30 12:00  

Startupen Mimblys smarta modul sparar energi och filtrerar bort mikroplatser vid tvättning. Nu ska en ny mångmiljon-investering ta utvecklingsarbetet i hamn.

Det unga Göteborgsbolaget Mimbly har tagit fram ett system som kan kopplas på tvättmaskiner för att rena och återanvända vattnet som används.

I modulen, som kallas Mimbox, finns flera inbyggda sensorer som samlar in data och håller koll på hur smutsigt vattnet är, och vad det innehåller. Vattnet renas därefter av flera filter inuti modulen.

Förhoppningen är att innovationen ska bidra till att minska både vatten- och energiförbrukningen – samt rensa bort farliga mikroplatser som annars spolas ut i avloppet efter tvätt.

– I dag saknas det innovation inom tvättindustrin, speciellt inom hållbarhet. Vi vill ta fram smarta och tillgängliga lösningar som kunden faktiskt vill ha, säger Isabella Palmgren, vd på Mimbly och en av bolagets tre grundare.

Läs mer: ”Nu är det dags för alternativ till forskningsinstituten”

I slutet av december tog Mimbly in 8,5 miljoner kronor i en såddrunda. Bland investerarna finns annat Almi Invests Greentech-fond, ForeC och Stefan Backlund, tidigare marknadschef på Klarna.

– Det känns grymt kul med sådd-rundan. Vi letade specifikt efter en mix av investerare som kan både hård- och mjukvara. Alla investerare går aktivt in i bolaget på något sätt. Förhoppningen är att de ska kunna hjälpa oss att ta viktiga steg framåt till en produktionsklar produkt, säger Isabella Palmgren.

”Tvätta som vanligt, men att göra det mer hållbart och smartare”

Hon och resten av gänget på Mimbly står just nu i startgroparna för ett nytt pilotprojekt i början av februari tillsammans med tvättmaskinstillverkaren Podab. I det deltar också 19 av Nordens största fastighetsbolag och fastighetsskötarbolag, bland annat Balder i Göteborg, Lundberg och Coor facility management.

– Hos Coor handlar det om en typ av användare som både tvättar ofta och dessutom väldigt smutsiga saker, som städmoppar och annat. Vi vill visa att de kan fortsätta att tvätta som vanligt, men att göra det mer hållbart och smartare än i dag. Förhoppningen är också att sprida kunskaperna kring mikroplatser och vattenbrist till våra pilotkunder.

Läs mer: Nu har plastrenaren börjat fånga in skräp från havet

Tekniken som Mimbly utvecklar har tidigare testas i samarbete med forskningsinstitutet Swerea IVF och andra pilotkunder som Hotel Royal i Göteborg. Enligt bolaget minskar Mimbox vattenförbrukningen vid klädtvätt med 70 procent. Systemet kan också leverera en energisänkning på 30 procent, enligt Isabella Palmgren.

– Exakt hur stor energi- och vattenförbrukningen blir beror på flera faktorer, som hur smutsigt vattnet är och vilka tvättprogram som används. Våra tester visa exempelvis att hotell, som tvättar många lakan och handdukar, kan minska sin energiförbrukning med mer än 30 procent med tekniken.

Filter rensar bort mikropartiklar

Ert system ska även kunna rensa bort mikropartiklar från tvättvattnet. Hur?

Vi har tagit fram ett filter som samlar in partiklarna och tömmer sig själv i en behållare. Tanken är att behållaren ska slängas i soptunnan när den är full, eller skickas tillbaka till oss om kunden inte bor i ett land där sopor förbränns. Vårt filter kan fånga in partiklar som är 50-100 mikrometer stora, vilket innebär att mikroplasterna fastnar där.

Om allt går som planerat under 2020 kommer Mimbly kunna ta flera viktiga utvecklingssteg framåt mot en färdig produkt. Förhoppningen är att kunna påbörja produktionen av en förserie i slutet av året.

– Vi har redan testat tekniken framgångsrikt internt och tillsammans med tvättmedelsindustrin. Nu återstår fler viktiga tester hos kunder och andra användare. Det dyker alltid upp något nytt och oförutsett i och med pilotprojekt. Det ska bli lärorikt att ta med den mänskliga faktorn i testandet.

Mimbly

Gör: Teknik för recirkulering av tvättvatten.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: De tre grundarna Nicolas Maxant, Isabella Palmgren och Emil Vestman.

Finansering: Tog nyligen in 8,5 miljoner kronor från investerare som Almi Invests Greentech-fond, ForeC och Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän, till exempel.

Övrigt: Mimbly startades som ett projekt på Chalmers entreprenörsskola i Chalmers Ventures inkubator. Var enda svenska bolag i Ikeas startup-program 2017.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt