Mjukvarujätte köper svenska Debricked: ”En del av en acceleration”

2022-03-15 15:39  

Det svenska it-säkerhetsbolaget Debricked får nya ägare: amerikanska Micro Focus. Enligt Breakit uppskattas köpeskillingen till 250 miljoner kronor.

Så sent som i mitten av september förra året tog Malmöbolaget Debricked in 22 miljoner i nytt kapital. Affärsidén är att hjälpa utvecklare att använda öppen källkod på ett säkert sätt med hjälp av ett system som bygger på en patenterad ai-lösning. Detta håller koll på de komponenter som används i ett projekt och gör utvecklarna uppmärksamma på potentiella problem och möjliga lösningar.

Nu står det klart att it-säkerhetsbolaget säljs till amerikanska Cyberres, som är en del av Micro Focus och är baserat i kaliforniska Santa Clara. 

– Micro Focus har drygt 40 000 kunder globalt. Inom en bransch som säkerhet är rykte och stabilitet viktigt, och för oss som litet bolag innebär det här köpet en kvalitetsstämpel och tillgång till den här kundstocken, säger Debrickeds medgrundare Daniel Wisenhoff till Ny Teknik. 

Läs mer: 33-listan 2021: Här är Sveriges bästa teknikstartups

Verksamheten i Malmö kommer att fortsätta under namnet Debricked, och grundarna och teamet kommer att vara kvar. Men Daniel Wisenhoff kommer formellt inte längre att vara vd, utan blir chef för Debricked.

– Det vi gillar med Micro Focus och Cyberres vision är att de vill fortsätta investera i vår produkt och vårt varumärke. Det är inte så att vår produkt försvinner, utan vi kan fortsätta med utveckling, säger Daniel Wisenhoff.

”Ger Debricked mer energi och resurser”

Debricked fokuserar alltså på den del av kundernas kod som är baserad på öppen källkod, vilket ska komplettera Micro Focus produkt Fortify som hanterar proprietär källkod. Debrickeds team kommer att samarbeta med Fortifys team för att utveckla en plattform som ska ta ett helhetsgrepp, och steget till nästa nivå, enligt Daniel Wisenhoff.

–  Det här köpet ger Debricked mer energi och resurser, och rent tekniskt finns det väldigt mycket synergier. Det var det som gjorde att vi kände att köpet var en så bra idé. Det händer mycket på den här marknaden, många bolag blir uppköpta och konkurrensen hårdnar. Vi ser på det här partnerskapet som en del av en acceleration, säger han.

Läs mer: 33-listan 2021: Det här skiljer oss från andra startuplistor

På 33-listan 2020 och 2021

Debricked hoppas kunna dubbla teamet från dagens 33 anställda redan i år, genom nyrekryteringar i regionen. Bolaget hoppas också fortsätta i ett högt tempo i flera år till. 

–  Det som är kul, om man ska vara Malmöpatriotisk och lyfta svensk teknik, är att vi utvecklar väldigt avancerade verktyg. Det är kul att den här typen av verksamhet, som kretsar kring väldigt tekniska och nördiga saker, drivs och utvecklas i Sverige, säger Daniel Wisenhoff.

I ett pressmeddelande förklarar Cyberres att köpet är ”ett extremt värdefullt komplement” till bolagets säkerhetsportfölj.

– Vårt mål är att investera i och bygga lösningar som gör det möjligt för organisationer att säkra sina applikationer samtidigt som utvecklingshastigheten bibehålls. Debricked är unikt positionerat på marknaden med sin portfölj av lösningar för att hantera säkerhet med öppen källkod och adderar till en redan robust portfölj hos Cyberres för att säkra mjukvaruförsörjningskedjan, säger Tony de Lama, vice chef för produkthantering på Cyberres, i ett uttalande.

Breakit uppger att värdet på köpet är uppskattningsvis en kvarts miljard. Detta är baserat på bolagets senast kända värdering på 100 miljoner kronor.

Debricked har varit med på Ny Tekniks start up-lista, 33-listan, både 2020 och 2021. Läs mer om listan och bolaget här.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt