Miljonstöd till svensk startup – siktar på nästa generations batterier

2020-05-26 06:00  

Energimyndigheten ger nio miljoner kronor i stöd till två batteriföretag i Uppsala. Syftet är att demonstrera tillverkning av ett nytt natriumjonbatteri.

Pengarna ska gå till ett demonstrationsprojekt för att visa att startupföretaget Altris natriumjonbatteri kan tillverkas i lite större skala. Natriumjonbatterier ses av många som ett lovande och mer miljövänligt alternativ till dagens litiumjonbatterier, men än så länge finns ingen storskalig produktion på marknaden.

Altris har utvecklat en metod för att tillverka katodmaterialet billigt och med råvaror som är vanligt förekommande.

– Batterier som är baserade på lättillgängliga och hållbara råvaror är en av nycklarna till omställningen av transport- och energisystem. Projektet är ett viktigt steg mot marknaden för långsiktigt hållbara batterier, säger Greger Ledung på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Altris kallar sitt katodmaterial Fennac. Foto: Altris

Altris siktar framför allt på att företagets katodmaterial ska användas i stora och stationära energilager. Pengarna från Energimyndigheten innebär att företaget kan dra upp tempot på utvecklingsarbetet.

– Vi rekryterar flera personer för att skala upp vår produktion. Första anställningskontraktet undertecknades förra veckan, säger Adam Dahlquist, vd på Altris, till Ny Teknik.

Fem gånger större produktion                       

Totalt är det tre heltidstjänster och en halvtidstjänst som ska besättas. De nyanställda ska arbeta med produktionsutveckling och försäljning.

– Vi håller på att utveckla vår process ytterligare så att den kan skalas upp mer. Dels är det kemitekniskt arbete och dels handlar det om att göra större prylar. I demonstrationsprojektet ska vi gå från 10 kilo aktivt katodmaterial per tillverkningsomgång till 50 kilo, säger Adam Dahlquist.

Läs mer: Bredbart mellanlager ger stabila fastfas-batterier

Demonstrationsprojektet ska genomföras i samarbete med företaget Lifesize, som äger en liten produktionslina för batterier i Uppsala. Där kan forskare testa att tillverka batteriprototyper i större skala än i forskningslabbet.

– Samarbetet med Lifesize gör att vi i Altris bygger kunskap kring hur man tillverkar batterier. Det tror jag blir värdefullt i framtiden. Om vi lär oss hur man gör battericeller så blir det lättare för oss att förklara för våra framtida kunder hur de ska tillverka batterier med vårt katodmaterial, säger Adam Dahlquist.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt