Miljonregn över mini-reaktor för använt kärnbränsle

2021-03-22 17:03  

Den kanadensiska regeringen satsar drygt 380 miljoner kronor för att stödja utvecklingen av små och modulära kärnreaktorer. Merparten av pengarna går till företaget Moltex Energy.

Kanada har länge haft ett gott öga till kärnkraft i allmänhet och i synnerhet till så kallade SMR:er, små och modulära reaktorer.

Nu meddelar landet en satsning om strax över 56 miljoner kanadensiska dollar, drygt 380 miljoner svenska kronor, för att stödja utvecklingen av små och modulära reaktorer.

Merparten av pengarna, drygt 50 kanadensiska miljoner, går till Moltex Energy, ett brittisk-kanadensiskt företag som planerar att bygga en SMR-anläggning i New Brunswick på Kanadas östkust. Målsättningen är en anläggning om 300 MW som ansluts till elnätet i början av 2030-talet.

Företaget utvecklar en teknik som kallas stabil saltreaktor, SSR, som ska kunna återanvända kärnbränsle som redan har använts i befintliga kärnkraftverk en gång. Regeringen konstaterar att tekniken har potential att minska lagringsbehovet för använt kärnbränsle.

Serieproduktion i fabrik

Liksom flera andra SMR-koncept som är under utveckling ska Moltex reaktor ha flera passiva säkerhetsegenskaper. Till exempel ska fissionsreaktionen sakta ned när temperaturen ökar, vilket gör systemet självdämpande. Dessutom ska reaktorn arbeta i atmosfärtryck i stället för under högt tryck och de farligaste fissionsprodukterna fastnar i bränslet och ska inte kunna släppas ut till luften.

Små och modulära reaktorer ses av många inom kärnkraftsindustrin som en ny framtid för energislaget. Genom att små reaktorer serieproduceras i fabrik och sedan monteras på plats är förhoppningen att anläggningarna ska bli billigare och gå fortare att bygga.

Tanken är att reaktorerna får en modulär konstruktion, så att flera enheter kan kopplas ihop och på så sätt matcha behovet.

Hopp om prototyp i Oskarshamn

Moltex Energy menar att deras SSR-koncept är billigare än både andra SMR-koncept och kol- eller gaskraftverk med motsvarande installerad effekt.

Pengarna från regeringen ska företaget använda till att utveckla konceptet vidare och validera vissa antaganden, skriver Moltex Energy i ett pressmeddelande.

Även energibolaget NB Power, som ska förbereda platsen för Moltex reaktor, och universitetet i New Brunswick tilldelas medel från regeringen.

I Sverige utvecklar företaget Blykalla, avknoppat från KTH, en blykyld reaktor som räknas in i SMR-genren. Företaget hoppas få bygga en forskningsprototyp i Oskarshamn och har sökt pengar för ändamålet ihop med energibolaget Uniper.

Läs mer: Uniper söker pengar för ny kärnreaktor: ”Stänger inga dörrar”

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt