Miljoner till nya vindkonceptet: En vägg med turbiner i havet

2022-10-21 13:53  

126 vindturbiner monterade i en och samma ”ram” ska ge energi från havsbaserad vindkraft på ett mer effektivt sätt än vad dagens vindkraftverk ger.

Under 2023 ska det norska företaget Wind Catching Systems sätta upp en testturbin någonstans på Vestlandet. Om försöket faller väl ut kommer turbinen att bli en del av företagets multiturbin-koncept – en konstruktion som ska kunna producera långt mer energi per kvadratkilometer än vad dagens vindkraftverk klarar av.

Nyligen fick företaget 22 miljoner norska kronor i stöd från det norska statliga bolaget Enova för att bygga och testa turbinen.

– Enova stöttar dem som går i bräschen för teknikutvecklingen. Om företaget lyckas med testet av turbinen kommer det att ge mer kostnadseffektiva och hållbara lösningar för flytande havsbaserad vindkraft, säger Nils Kristian Nakstad, vd på Enova, i ett pressmeddelande.

– Alla andra tekniker för havsbaserad vindkraft kommer från bara tre leverantörer. Men i vårt fall är vi helt norskägda och kan sätta ramarna för vår egen sektor, där norska leverantörer kan få spela en betydande roll, förklarade företagets vd, Ole Heggheim, när Teknisk Ukeblad skrev om tekniken förra året.

Wind Catching vill utveckla en helt ny teknik för havsbaserad vindkraft. Foto: Wind Catching

– När så mycket havsbaserad vindkraft ska byggas ut fram till 2040 finns det en risk för att leverantörskedjan begränsar utbyggnadstakten. Den här lösningen bidrar till att bygga upp alternativa värdekedjor, säger Nils Kristian Nakstad.

En ram – 100 små turbiner

Wind Catching Systems utvecklar något som de kallar ett ”disruptivt koncept” för havsbaserad vindkraft. Målet är att montera över 100 små turbiner i en stor ram så att de tillsammans får en effekt på hela 126 megawatt (MW). Det är mångdubbelt mer än dagens havsbaserade vindkraftverk som har en maxeffekt på 14 MW.

Ole Heggheim är vd för Wind Catching Systems. Foto: Wind Catching Systems

Men företaget har ändå långt kvar innan tekniken kan godkännas och kommersialiseras. I en första omgång är det en liten turbin som ska testas och i nästa steg ska flera turbiner monteras ihop. Vd Ole Heggheim tror ändå starkt på att man kommer att lyckas.

– Fullskaleversionen blir stor. Här pratar vi om 126 turbiner på 1 MW vardera i en ram på 300 x 350 meter, säger han. Ägarna, North Energy och företaget Ferd som ägs av Johan H. Andresen och hans döttrar, tror också på projektet.

Stabilitetsberäkningarna för det som Heggheim kallar för ”vindseglet” utförs av norska Aibel.

– Vi kan ta emot högre vindhastigheter än ett vanligt vindkraftverk och ramen har dubbelt så stor yta som ett vanligt vindkraftverk. Sammantaget gör det att vi får ut fem gånger så mycket energi per år jämfört med det största havsbaserade vindkraftverket som testas nu, sa Ole Heggheim till TU förra året.

Han äger själv 16 procent av företaget.

 

Artikeln publicerades först i Tekniks Ukeblad, och görs tillgänglig för Ny Tekniks läsare genom ett samarbete mellan tidningarna.

Erik Martiniussen/TU

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt