Miljonaffärer ger unga 3d-bolaget Wematter skjuts – vill skala upp mer

2020-12-08 15:11  
Hela teamet bakom 3d-startupen Wematter från Linköping. Foto: Wematter

Nya affärer, nyanställningar och ny hårdvara på väg ut. Det unga 3d-skrivarbolaget Wematter i Linköping gasar på – trots coronakrisen.

Wematter har gjort sig känt för en egenutvecklad laserdriven 3d-printer som producerar utskrifter hållfasta nog för att vara ett alternativ till plastdetaljer tillverkade med formsprutning.

Husqvarna på kundlistan

Innovationen gav bolaget en plats på Ny Tekniks 33-listan 2016, och i fjol påbörjade Wematter sin kommersiella tillverkning av 3d-skrivaren Gravity. Första kund att få en skrivare levererad blev Husqvarna, vilket skedde i december 2019.

Precis som för många andra startups har corona-året 2020 varit tufft för Wematter. Trots det har bolaget tecknat miljonaffärer med tre nya kunder. En av dessa är det finska ingenjörs- och konsultbolaget Etteplan, som numera har en Gravityskrivare på sitt Linköpingskontor.

– Det är så klart väldigt roligt att en så stor och välkänd leverantör som Etteplan väljer oss. 2020 har varit upp-och-ner för oss, men vi har anställt sju personer, bland annat inom försäljning. Med de nya affärerna ser vi att den satsningen har gett resultat, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Släpper uppdaterad skrivare

Etteplan och de två andra nya, än så länge icke-namngivna, kunderna blir först med Wematters uppdaterade 3d-skrivare, Gravity 2021. Den nya maskinen har bland att fått en ny, förstärkt recoater-mekanik och en vassare värmekontroll, vilket förbättrar utskriftskvaliteten.

Läs mer: Salesforce köper Slack: ”Kommer inte bli lätt”

– Genom att kapsla in recoatern minskas slitage på rörliga delar under drift. Det gör att maskinen inte behöver servas oftare än varje tredje månad. Den nya termiska designen gör att värmefördelningen blivit jämnare, vilket ger utskrifterna en mer homogen ytfinish.

Jagar nya investerare

För att växla upp verksamheten inför 2021 är Wematter på jakt efter mer pengar. Bolaget har precis inlett en ny investeringsrunda, med målet att få in 30 till 36 miljoner kronor. Att resa kapital under en pågående pandemi är utmaning, men Wematters vd Robert Kniola är optimistisk.

Läs mer: Svenskt 5g-världsrekord: 1,4 Gbit/s ombord på X2000

– Våra befintliga investerare har redan gått in, och vi räknar med att stänga rundan under januari. Det märks att corona har gjort investerarna mer kräsna. Man letar efter mer mogna startups, men när man väl hittar rätt bolag är man beredd att satsa mycket pengar. Helst vill vi hitta en investerare med industriell inriktning, det skulle hjälpa oss att ta nästa steg, säger han.

Här är Wematter

Gör: 3d-skrivarsystem med egenutvecklad hårdvara och molnbaserad mjukvara.

Startår: 2014.

Finns: Linköping.

Antal anställda: 21.

Kunder: Husqvarna, Etteplan med flera. Säljer också utskrifter ”on demand” till kunder som bland annat Volvo, Karolinska Universitetsjukhuset och Sectra.

År på 33-listan: 2016.

Wematters affärsverksamhet står på två ben: dels hyr kunder som Husqvarna och numera även Etteplan 3d-skrivare som ställs ut på plats hos bolagen, dels kan kunderna beställa utskrifter från webplattform som sedan 3d-printas med maskiner på startupbolagets Linköpingskontor.

Kalle Wiklund

Mer om: Startup 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt