Microsofts extrema superdator ska bana väg för generell AI

2020-05-19 17:00  

Microsoft har byggt en av världens absolut kraftfullaste superdatorer åt OpenAI. Den ska användas för att bygga en ny generation storskaliga ai-modeller.

De snabbaste kända superdatorerna står i dag på universitet och hos myndigheter. Men kommer en dator i Microsofts regi slå sig in på listan över världens kraftfullaste superdatorer.

It-jätten meddelade under tisdagen att de byggt vad som troligen är världens femte kraftfullaste superdator på uppdrag av forskningsbolaget OpenAI. Det är ett samfund som Elon Musk var med och grundade 2015 och vars agenda är att skapa en välvillig artificiell generell intelligens (AGI).

– Vi vill kunna använda all den infrastruktur vi bygger för att hjälpa dem att arbeta snabbare i sin strävan mot att bygga en artificiell generell intelligens, säger Microsofts teknikchef Kevin Scott i bolagets pressmaterial.

Läs mer: Här är världens största processor – med 400 000 kärnor

Datorn ska användas av OpenAI för att bygga storskaliga ai-modeller som kan hantera en lång rad olika sysslor, och lära sig fler vid behov. I dag byggs i regel program med ai-funktioner av flera separata ai-moduler som var och en är specialiserad på att utföra en viss syssla.

Det kan ses som ett steg på vägen mot en så kallad artificiell generell intelligens. Det brukar definieras som en ai som kan hantera samma bredd av uppgifter som en människa.

285 000 processorkärnor

Microsoft menar att i och med den här utvecklingen till större modeller blir artificiell intelligens en slags plattform. Lite på samma sätt som en dator är en plattform att köra massor av olika applikationer på.

– Vid det här laget kan de flesta intuitivt förstå att en persondator är en plattform – det är inte som att allt den någonsin kan göra är inbyggt när du packar upp den ur kartongen, säger Kevin Scott. Det är exakt vad vi menar med att ai är på väg att bli en plattform.

Läs mer: Därför storsatsar Microsoft på vänligt AI

Den icke namngivna superdatorn består av över 285 000 processorkärnor, 10 000 grafikkort och har en bandbredd på 400 gigabit per sekund till var och en av grafikkretsarna.

Microsoft själva uppger att de bedömer att den skulle hamna på en femteplats hos organisationen Top500 som rangordnar världens kraftfullaste superdatorer. Det skulle isåfall betyda en topprestanda på mellan cirka 40 000 och 100 000 teraflops.

Microsoft meddelade i somras att de investerat en miljard dollar i OpenAI och att samarbetet skulle mynna ut i hårdvara och mjukvara som ska främja utvecklingen av generell artificiell intelligens.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt