Microsofts 15-tummare övertygar: ”Surface Laptop 3 passar utmärkt på hemmakontoret”

2020-04-03 13:15  

Snygg design, smart skärm och pc-världens bästa styrplatta. Synd bara att Microsoft Surface Laptop 3 inte lever upp till prestandaförväntningarna, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

“Titta pappa – ett fönster!”, ropar treåringen förtjust. På köksbordet där hemma ligger Microsofts senaste dator, Surface Laptop 3.

På datorns ovansida: Den välkända Windowslogotypen som ser ut som ett fönster med fyra rutor. I en enda mening har barnet lyckats sammanfatta vad jag tror är Microsofts mål med den här bärbara datorn. Men det ska vi återkomma till senare.

Snabbfakta Surface Laptop 3 (15 tum)
Lanserad:
Oktober 2019.
Operativsystem:
Windows 10.
Skärm: 15 tum, 2496 x 1664 pixlar.
Vikt: 1.542 gram.
Processor: AMD Ryzen 5 3580U Mobile Processor med Radeon Vega 9 Graphics Microsoft Surface Edition.
Lagringsminne och RAM: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 8 GB eller 16 GB DDR4 RAM.
Pris: Cirka 15.000 - 26.700 kronor.

Del 1: “Snyggare pc får du leta efter”

“Surface” är namnet på en produktserie med lika delar förvånande som imponerande bredd. Familjen rymmer allt från hybridmaskiner som surfplatte-datorn Surface Tablet, till stationära proffsdatorn Surface Station – och bärbara Surface Laptop.

Den tredje uppdateringen av Surface Laptop, lanserad I oktober 2019, innehåller en hel del intressanta nyheter för den som letar efter en kraftfull dator som också är lätt att ta med sig.

Läs mer: Test: HP Elite Dragonfly – ”Inte jättetråkig”

Till att börja med är Surface Laptop 3 ett riktigt praktbygge. Datorn finns I två storlekar: 13,5 tum och 15 tum. Den senare, större modellen är ett nytillskott från och med 2019. Nytt är också ett aluminiumchassi, som används till en av två varianter av 13,5-tummaren och samtliga 15-tummare. Den nya konstruktionen gör att Surface Laptop 3 känns som ett gediget, lyxigt och väldesignat bygge.

Stilren. Microsofts 15-tummare har ett aluminiumchassi som ger datorn en lyxig känsla. Foto: Microsoft

"Skärmen en fröjd att använda"

Det är den största modellen av Surface Laptop 3 som är mest intressant, och således den som testas här. I en tid när analytiker och tyckare gång på gång har dödförklarat klassiska datorer till förmån för mobiler och plattor, tycker Microsoft uppenbarligen att det är värt att lansera sin största laptop hittills.

via GIPHY

Det är jag glad för. 15-tumsskärmen på Surface Laptop 3 är en ren fröjd att använda. Den har utmärkt skärpa, kontrast och srgb-klass på färgomfånget. Upplösningen ligger på 2 456 gånger 1 664 bildpunkter, vilket är lägre än motsvarande hos HP:s och Dells värstinglaptops. Men det är inget som stör upplevelsen.

Läs mer: Test: Airpods Pro – dyr men grym brusreducering

Den stora behållningen med Surface Laptop 3 ligger i stället I bildförhållande, med det något ovanliga bredd-höjd-förhållandet 3:2 (som Microsoft använder till alla Surface-produkter). Jag inser snabbt att det upplägget är utmärkt när man vill få saker gjorda.

Den “extra” skärmytan gör att Surface Laptop 3 visar mer innehåll från exempelvis webbsidor än vad en laptop med, låt säga, 16:9- eller 16:10-panel gör. Det är inte bara mängden innehåll som spelar roll. 3:2-förhållandet gör också att exempelvis text på webbsidor kan visas upp med en luftigare disponering på skärmen. Det lär dröja innan jag vänjer mig att arbeta på 16:9-skärm igen.

Superslimmad 15-tummare

Ett annat tydligt plus med Surface Laptop 3 är vikten. Eller snarare avsaknaden av just detta. 15-tummaren väger in på 1 542 gram. Det är märkbart mindre än Dell XPS 15 (1,8 kg) eller Apple Macbook Pro 16 tum (2 kg). För en dator I denna storlek är detta helt avgörande för att maskinen inte ska upplevas som klumpig att bära med sig.

“Mobilitet” verkar ha varit ett honnörsord för Microsoft under utvecklingen av Surface Laptop 3. För egen del har det aldrig känts så enkelt eller självklart att bära med mig en 15-tummare.

Del 2: “Brustna förväntningar”

Det kostar på att slimma en 15-tummare. I jakten på minska vikten har Microsofts tvingats till en del kompromisser – vilket märks tydligast när det gäller datorns prestanda.

Under huven på datorn som har testats sitter en Microsoft Surface-anpassad version av en AMD-processor. Beroende på vilken modell du väljer – och hur stor plånboken är – kan du välja mellan tredje generationens Ryzen 5- eller Ryzen 7-kretsar i 15-tummaren. Minnet ligger på antingen 8 eller 16 gigabyte (DDR4 RAM).

Läs mer: Test: ”Flic är något man egentligen klarar sig utan”

Processorn presterar bra med fyra kärnor och åtta trådar. Mindre krävande arbetsuppgifter, som webbsurf, enklare bildredigering och tangentbordshamrande i Word, klarar datorn galant. Men Surface Laptop 3 är inget kraftpaket I ordets klassiska bemärkelse. Det märks ganska snabbt när man pressar datorn lite extra.

AMD-processorerna är kända för sina integrerade grafikkretsar, och Surface Laptop 3 levereras med Radeon RX Vega 9-grafik eller Radeon RX Vega 11.

"Prestandan begränsar användbarheten"

När jag testar att starta ett spel med medelhöga grafikinställningar via plattformenen Steam – och samtidigt har ett gäng andra program igång – börjar datorn få det riktigt tufft efter en kort stund. Visst, Microsofts 15-tummare är en ingen utpräglad spelmaskin. Men att datorn har problem med att mäkta med 3d-grafik som ställer lite högre krav, begränsar även hur användbar den kan vara när det gäller arbetsuppgifter som exempelvis avancerad 3d-modellering.

Den som faktiskt föredrar Intel-hårdvara, och är företagskund hos Microsoft, kan köpa en variant av 15-tummare som i stället har tionde generationens Intel I5- eller I7-processorer. Hur bra dessa maskiner presterar i jämförelse ska vi dock låta vara osagt, eftersom Ny Tekniks testenhet har en AMD-processor.

Batteritiden är en annan aspekt som är oerhört viktig när det gäller bärbara datorer. 15-tumsmodellen av senaste Surface Laptop levereras med ett lika stort batteri som finns i 13.5 tumsvarianten (minimum 47,7 Wh). Sannolikt för att spara in några gram.

Läs mer: Hoppsan, nu börjar ju bluetooth likna något

Microsoft utlovar 11,5 timmars batteritid, men de flesta dagar kommer jag bara upp i drygt hälften av det – alltså runt sex timmars batteritid. Och detta med en ljusstyrka på över medel men inte max. Då har min arbetstid heller inte ägnats åt särskilt prestandakrävande uppgifter utan i stället en ganska alldaglig mix av Word, nätsurfande I nya Edge, Spotify, Twitter och Slack-skämtande med kollegorna.

Få portar - och inget Thunderbolt 3
Batteritiden hos Surface Laptop 3 är en besvikelse för mig – särskilt med tanke på att Microsoft utmålar maskinen som den ultimata datorn för som vill jobba på språng. Med det sagt är battertiden inte dålig. Men jag förväntade mig mer.

Som plåster på såren går det I alla fall snabbt att ladda datorn. En timme med navelsträngen ansluten till vägguttaget laddar datorn till 80 procent, vilket är bra.

Ett annat sorgebarn är bristen på portar. Surface Laptop 3 levereras med 1 usb c-port, 1 usb a-port och en Surface Connect-ingång för laddsladden. Bristen på Thunderbolt 3-portar kan vara ett rejält aber för dem som är vana att jobba med exempelvis externa skärmar eller grafikkort som kräver snabba överföringshastigheter.

Del 3: “Ett fönster mot Microsofts framtid”

Med Satya Nadella vid rodret har Microsoft lyckats genomföra en imponerande omställning till att bli världsledande när det gäller molnbaserade mjukvara. Surface Laptop 3, och resten av Surface-prylarna, är byggd med just det molnet i åtanke. Det vill säga för dem som, precis som jag, lever mitt vardagsliv I diverse Word- och Outlook-dokument.

Vi har redan lyft fram hur bra 15-tumsskärmen är. Men Microsoft har också lyckats mycket väl med tangentbordet, som är väldigt skönt och lagom klickigt, samt har en bra respons på knapptryck (key travel på 1,3 mm). Därtill har Surface Laptop 3 en ovanligt stor styrplatta (115 x 76,66 mm) som faktiskt är en av pc-världens bästa.

Läs mer: Analys: Nya tekniken gör Ipad Pro banbrytande

Dessa tre urstarka egenskaper – en utmärkt skärm, skönt tangentbort och användbar styrplatta - gör Surface Laptop 3 till en av marknadens trevligaste bärbara datorer för vardagsarbete, oavsett om detta utförs inne på kontoret eller ute på språng.

Microsoft går varvet runt med molndatorer

Minns ni att min treåring frågade om “fönstret” på datorns ovansida?

Den självklara förklaringen: Det är Windows-logotypen. Men för mig är det tydligt vad som också syns på andra sidan av fönstret. Microsoft har förstått att hur och var vi jobbar kommer att förändras drastiskt under de närmaste åren.

Redan den första Surface Laptop, som kom 2017, lanserades som en utpräglad "molndator", med en specialanpassad version av Microsofts operativsystem (Windows 10S) där många appar låg på en molnserver istället för direkt på hårddisken.

Windows 10S blev något av en flopp. Men i dessa coronatider, när tanken på ett fysiskt kontor känns avlägsen, och även framåt har ultraportabla datorer som Surface Laptop 3 en självklar plats i min vardag.

Microsoft Surface Laptop 3 (15 tum)

Operativsystem: Windows 10.

Skärm: 15 tum, 2496 x 1664 pixlar (201 PPI), pekskärm (tio punkters beröring).
Mått: 339,5 x 244  x 14,69 millimeter.
Vikt: 1 542 gram.
Processor: AMD Ryzen 5 3580U Mobile Processor med Radeon Vega 9 Graphics Microsoft Surface Edition.
Lagringsminne och RAM: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 8 GB eller 16 GB DDR4 RAM.
Kamera: Windows Hello-kamera med ansiktsigenkänning, 720p HD f2,0-kamera (framåtriktad).
Anslutningar: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0.
Pris: Cirka 15.000 - 26.700 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Microsoft Surface

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt