Metas AI har skapat betong som ger 40 procent lägre utsläpp

2022-04-28 13:58  
Metas ai har tagit fram nya betongrecept som minskar koldioxidutsläppen vid tillverkning. Foto: Meta

Det nya receptet på betong minskar utsläppen med upp till 40 procent. ”Kan i princip ersätta konventionell betong”, enligt Meta.

Facebooks moderbolag Meta har låtit en artificiell intelligens försöka optimera tillverkningen av betong. Resultatet är upp till 40 procent lägre koldioxidutsläpp, skriver Cnet.  

Tillverkningen av betong står för runt 8 procent av de totala globala koldioxidutsläppen, så lägre utsläpp kan ge stora effekter. 

Nackdelen med receptet som Metas ai har tagit fram är att betongen tar längre tid att härda än konventionell betong. 

Däremot är betongen stark. Meta har testat receptet ihop med betongtillverkaren Ozinga. De gjorde ett hållbarhetstest när betongen härdat i en vecka och ett när den härdat i fyra veckor och resultatet från båda testerna har "vida överträffat" förväntningarna.  

–Vi tror att den i princip skulle kunna ersätta konventionell betong så länge materialen är tillgängliga till rätt pris, och folk i byggindustrin är okej med att den tar längre tid att härda, säger Amruta Sudhalkar som leder Metas hållbarhetsprogram för datacenter till Cnet.

Läs mer: Studie: ALS-sjuk kunde skriva tack vare hjärnimplantat

Nu ska tekniken förfinas

Betongen har utvecklats i samarbete med forskare vid University of Illinois, och beräkningarna har gjorts i Metas datacenter i DeKalb i samma delstat.  

Den artificiella intelligensen har tränats på ett dataset som består av över 1 000 betongformler, och sedan har den tagit fram tänkbara alternativ, skriver Engadget. Forskarna har utvärderat alternativen som mjukvaran spottat ur sig, och sedan gjort tester av de fem mest lovande recepten.  

I den bästa formeln har det gått att ersätta upp till 50 procent av cementen i receptet med flygaska (en restprodukt från rening av rökgas) och slagg.  

Nästa steg är att försöka få betongen att härda snabbare och göra tester för att se hur den klarar olika väderförhållanden.  

Simon Campanello

Mer om: Meta Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt