Mer plast i omlopp som en följd av näthandeln

2019-01-24 06:00  

En växande internationell handel och näthandel har gjort att användningen av vissa plaster ökar stort. I Halmstad återvinns materialet så det kan användas igen.

Det används till plastpåsar, i plastfolie och förekommer till exempel när lastpallar sveps in i skyddsplast. LDPE-plast är polyeten med låg densitet.

Stena Recycling samlar in LDPE-plast och gör om den till granulat eller pellets som används för att tillverka nya plastprodukter. Företaget samarbetar bland annat med Volvo, men levererar också råvaran till plastindustrin runt om i Europa.

Därför har LDPE-plasten blivit mer populär

Enligt Victor Rondahl, försäljningschef för plast på Stena Recycling, är det här en plastsort som har blivit allt mer populär. Detaljhandeln använder en hel del LDPE-film vid godstransporter. Men det finns också andra skäl.

– Mängden LDPE-plast ökar i dag på grund av en växande internationell handel och växande näthandel, säger han.

Läs mer: Därför måste mängden återvunnen plast öka

Exakt hur mycket LDPE-plast som Stena Recyling samlar in från den svenska industrin och handeln runt om i Sverige vill Victor Rondahl inte berätta. Han säger bara att företaget har 40–50 procent av marknadsandelarna i landet.

Plaståtervinning är en växande industri, globalt sett, enligt Victor Rondahl. Han menar att det bland annat har att göra med att Kina sedan förra årsskiftet har slutat importera plastavfall från andra länder.

Sverige har relativt sett en hög återvinningsgrad av plast, men det finns mer att göra, tycker han. En del handlar om hur plast samlas in. Där ser Victor Rondahl på investeringen i den stora sorteringsanläggningen för plastförpackningar i Motala som ett bra steg.

Läs mer: Ny jätteanläggning ska sortera Sveriges alla plastförpackningar

Mycket av plastdiskussionen har handlat om just förpackningar. Men det är inte den sortens plast som Stena Recycling tar hand om. Ungefär 10 000 ton plast tas om hand i anläggningen i Halmstad varje år. Förutom LDPE-plast återvinner Stena Recycling även elektronikplast.

”Plast är inte ett material, utan många”

Ska återvinningstakten i Sverige öka behövs mer samarbeten och teknikutveckling.

– Plast är inte ett material, utan många olika. Det är komplext att handskas med. Det har skapats en mängd olika typer av plastmaterial som inte är gjorda för att återvinnas. Det är något som måste förändras. Genom att redan i designfasen av en produkt använda återvinningsbart material skapar vi en mer hållbar process.

EU:s plaststrategi som presenterades i januari förra året har enligt Victor Rondahl bidragit till att skapa ett mer investeringsvänligt klimat. Strategin innebär bland annat att alla plastförpackningar på EU:s marknad ska vara återvinningsbara 2030 samt att förbrukningen av engångsplast och användningen av mikroplaster ska minska.

För kunderna är det viktigt med stabila volymer och jämn kvalitet, och plasten behöver hålla länge.

– Allt fler företag börjar efterfråga mer återvunnen plast. Med det kommer mer teknikutveckling. Tittar vi på de kommande fem, tio åren är jag övertygad om att det kommer att hända ännu mer.

Mer om EU:s plaststrategi

EU:s plaststrategi som presenterades i januari 2018 är en del av omställningen till en cirkulär modell, där även avfall blir en resurs. Syftet är att skydda miljön och skapa nya möjligheter för industrin.

Plaststrategin innebär bland annat att alla plastförpackningar på EU:s marknad ska vara återvinningsbara 2030, att förbrukningen av engångsplast ska minska liksom användningen av mikroplaster.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt