Med routern Scriin måste barnen springa först för att få spela Fornite

2019-06-18 06:00  

Föräldrar, håll ut. Här är den svenska router-lösningen som ska lösa konflikterna kring skärmtid - och samtidigt få barnen att röra sig mera.

– Det finns förmodligen inte enda familj med barn mellan åtta och sjutton år som inte tjafsar om skärmtid. Dessutom är det nog få föräldrar som tycker att deras barn rör sig för mycket, säger Malin Sjöstrand.

Hon talar av egen erfarenhet. Som civilingenjör med en bakgrund hos bland annat Bredbandsbolaget var Malin Sjöstrand med och byggde upp den tekniska infrastruktur som möjliggjorde den digitala revolution som i dag präglar mångas vardag.

Nu är hon vd och medgrundare av Scriin, en svensk teknikstartup som vill hjälpa barn och ungdomar att bli mer fysiskt aktiva. Och detta genom en egenutvecklad routerlösning där nätåtkomsten kan kontrolleras utifrån en tidsbegränsning - och hur mycket barnen aktiverar sig.

Startade Scriin för att lösa familjens skärmbråk

Vill barnen kunna spela Fortnite en stund till, måste de "tjäna in" skärmtid genom att röra på sig. Och om föräldrarna önskar går det att ställa in så att routern inte ens går att starta förrän ungarna har rört på sig i minst 30 minuter.

– Jag googlade förgäves för att hitta verktyg som kunde hjälpa min familj att lösa bråken om skärmtid, men hittade inga. Därför bestämde jag och min medgrundare Martin Hollstrand att starta Scriin, berättar Malin Sjöstrand.

Läs mer: Analys: ”Kan Ipad bli en dator på riktigt nu?”

När Världshälsoorganisationen, WHO, tidigare i år första gången gick ut med rekommendationer för bättre barnhälsa, var skärmtid en sak som adresserades. Alla barn bör ägna sig åt minst 60 minuters måttlig till hög fysisk aktivitet varje dag.

Men WHO:s data visar att kring 40 miljoner barn under fem år i världen är överviktiga i dag. Och att 80 procent av tonåringarna löper hälsorisker på grund av de inte är tillräckligt aktiva, enligt organisationen.

Routern är inte Scriins första produkt. Bolaget, med en av grundarna i Åre och resten av teamet i Stockholm, har tidigare utvecklat app som visar balansen mellan mobilanvändande och fysisk aktivitet, samt en kroppsburen aktivitetsmätare med inbyggda sensorer. Den senaste prylen, routern, kopplar samman de tidigare produkterna.

Fyra ledlampor visar hur mycket barnen rört sig

Den kroppsburna mätaren håller koll på hur mycket barnen rör sig, vilket visualiseras med fyra led-lampor som tänds allt eftersom. På routern finns en mjukvara, baserad på den tidigare aktivitetsappen, som håller koll på hur mycket alla armbandsbärande barn har rört sig – och hur mycket nättid som respektive barn har kvar. Armbandet används bland annat i en undersökning om barn hälsa som görs Karolinska institutet.

Nu ska Scriin ta sina första steg ut på marknaden som routerleverantör. Detta görs med en gräsrotsfinaniserings-kampanj på Indiegogo. Målet är samla in drygt 159 000 kronor via sajten. Hittills har bolaget kommit upp i drygt 50 000 kronor, men reaktionerna på kampanjen har många och ibland överraskande starka, berättar Malin Sjöstrand.

– Vi märkte snabbt att det här med skärmtid lämnar få oberörda. Viktigt att poängtera är att vi inte är teknikfientliga. Det finns många fördelar med exempelvis gaming. Min egen son har exempelvis blivit väldigt duktig på engelska. Men tekniken har också skapat stora problem. Och nu måste vi utveckla ny teknik som kan hjälpa till att lösa det.

Läs mer: ”Google Nest Hub – bra för nästan bara en sak”

Scriin är långt ifrån det enda teknikbolaget som vill ta sig an det hälsovådliga stillasittandet som internet och gaming kan orsaka. Många routertillverkare har i dag byggt in särskild funktionalitet för att övervaka och begränsa barns nätåtkomst.

Circle är en konkurrent, med en produkt som gör det möjligt att exempelvis sätta gränser för hur länge barnen ska få spela eller titta på Youtube om dagen. Men alla dessa har missat en avgörande sak, enligt Scriin. Nämligen att använda åtråvärd skärmtid som ett sätt att motivera barn att röra sig mer.

"Scriin vill satsa internationellt"

För Scriin är Indiegogo-kampanjen snarare en metod att sondera marknadsintresse för den här typen av produkt än ett sätt säkra nödvändig finansiering. Hittills har utvecklingen av produkten till stor del betalats av medgrundarna själva. Parallellt med gräsrotsfinanserings-kampanjen ska bolaget ta in pengar även från andra investerare.

– Vi kör Indiegogo-kampanjen för att hitta ambassadörer för vår produkt. Sedan hoppas vi kunna ta in mellan åtta och tio miljoner kronor i annan finansiering för att gasa på ordentligt och lansera routern internationellt.

Läs mer: Apples nya Mac Pro kan kosta över 300 000 kronor

Men för Scriin är målet inte att bli en hårdvaruleverantör. Istället har det unga bolaget inställt på att vidareutveckla och sedan sälja mjukvara i form av en prenumerationstjänst som kan byggas in i operatörernas eller routertillverkarnas utrustning.

– Vi vet att operatörerna och letar efter den här typen av lösningar som extra tjänster. Vår vision är att alla ska kunna leva mer hälsosamma liv i en allt mer digitaliserad värld. Att vi ska kunna dra nytta av potentialen i all ny teknik - och fortfarande må bra, säger Malin Sjöstrand.

Scriin

Gör: Mjukvara och hårdvara för att mäta barns aktivitet.

Startår: 2017.

Ort: Stockholm och Åre.

Anställda: 8 medgrundare.

Aktuellt: Genomför just nu en Indiegogo-kampanj för routern Scriin.

Här är Scriins router

Anslutningsteknik: Trådlös, kabelansluten.

Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz.

Datalänkprotokoll: Gigabit Ethernet Lan-port, gigabit ethernet wan-port.

Stöd för 802.1x, WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, 802.11i.

Scriins mjukvara kan samla in aktivtetsdata dels från bolagets egen mätare, dels från andra tjänster som Google Fit och Apple Hälsa.

Kalle Wiklund

Mer om: Start-up Router

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt