Med bloggen ”Teknifik” vill Elin Häggberg inspirera kvinnors teknikintresse

2018-10-22 13:00  

Med sin blogg om teknik i vardagen får Elin Häggberg kvinnor att upptäcka sitt latenta teknikintresse och inse att det gör livet både enklare och roligare. ”Många ser teknik som något stressigt och svårt och den bilden vill jag förändra. Jag vill få bort tekniken från tekniknördarna”, säger hon.

Det är snart tre år sedan Elin Häggberg drog igång bloggen Teknifik som idag har 10 000 unika besökare varje vecka. Här kan läsarna följa hennes resa som bloggare och entreprenör och få tips för sin digitala vardag.

– Jag skriver om teknik för dem som inte ser sig som intresserade av teknik. De som använder den men inte alltid tycker att det är så kul. Jag vill visa att teknik är något som gör våra liv enklare, roligare och mer kreativa.

Läs mer: Fortfarande färre kvinnor i stora industribolag

Två tredjedelar av följarna tillhör målgruppen kvinnor. Fokus är vad tekniken ska användas till, och inte så mycket på de coolaste nya prylarna. Tekniska begrepp och företeelser förklaras saker från grunden för att alla ska kunna förstå. Tanken är att bloggen ska få kvinnor att känna sig inspirerade och inkluderade.

– Jag vill ge dem chansen upptäcka sitt latenta teknikintresse. Många ser teknik som något stressigt och svårt och den bilden vill jag förändra. Jag vill få bort tekniken från tekniknördarna.

Prisad för sin spridning av teknikens möjligheter

Nyligen fick Elin Häggberg ta emot pris för bästa informatör på Womengineers Awards för att hon med sin blogg vill sprida hur kul och användbar teknik kan vara och visa alla möjligheter som finns i vår digitala värld.

– Det kändes superkul! Och roligt att träffa alla som jobbar för samma fråga som jag brinner för – att öka jämställdheten i it-branschen.

Läs mer: Superinspiratörer prisas för sina insatser

Hon är varken ingenjör eller utbildad inom teknik, utan journalist och kommunikatör med ett stort teknikintresse som hon har haft sedan hon var liten.

– Tekniken har alltid varit ett kreativt verktyg för mig, men egentligen fattade jag inte först att jag var teknikintresserad.

Sedan bloggarna började komma i mitten av 00-talet har hon läst och inspirerats av dem. På bloggarna om inredning, mat och mode var det många kvinnor som kommenterade tekniken; Vad har du för dator? Hur beskär man bilder?

”Teknik styr vår framtid”

Men det var först när hon gick på universitetet som hon slogs av att det inte fanns några bloggar om teknik och digitala verktyg för de som inte i första hand är intresserade av tekniken i sig, utan som främst vill lära sig att använda den.

– Där såg jag att det fanns ett hål att fylla genom att bidra med ett annat perspektiv. Kvinnor lockas inte lika mycket som män av mer traditionella tekniktidningar och sajter.

Läs mer: Årets it-kvinna krigar för jämställdhet

Eftersom teknik finns i alla delar av samhället och styr vår framtid, är det viktigt att fler är delaktiga i den utvecklingen och kan de verktyg som används, anser Elin Häggberg. Och för att förändra normer knutna till teknik och till exempel få fler unga kvinnor att gå teknikutbildningar behövs information om hur brett teknikområdet är, och förebilder som inspirerar, konstaterar hon.

– Det handlar om hur vi vill att framtiden ska se ut. Då behövs det en mångfald och att fler människor bidrar till innovation. Det blir inte bra för samhället om bara vissa gruppers idéer kommer fram.

"Kör, bara kör"

Namn: Elin Häggberg

Ålder: 28 år

Gör: Driver bloggen Teknifik, podden Teknikens under, pratar tekniktrender i Aftonbladet TV, driver teknikskola i Sveriges Radio P4 Örebro.

Aktuell: Utsågs nyligen till Bästa informatör på Womengineer Award.

Bor: Örebro

På fritiden: Roller derby, TV-spel, Netflix, podcasts

Teknikförebilder, kvinnor: Danica Kragic (forskare), Simone Giertz (youtuber), Karin Nygårds (lärare/programledare)

Teknikförebilder, män: Marques Mkbhd Brownlee (youtuber), Yosef Mohamed, Ali Mohamed och Khalid Qassim (grundare av startup-bolaget Transfer Galaxy)

Personligt motto: Andas och KBK (kör bara kör!)

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt