Matter lanserat – nu ska hemmet bli smart på riktigt

2022-10-05 15:09  

Matter är standarden som äntligen ska få det smarta hemmets enheter att förstå varandra. Efter flera förseningar har nu version 1.0 lanserats – och företag kan börja certifiera sina produkter.

I våras gjorde Ny Tekniks podcast Amaras lag ett avsnitt om Matter. Lyssna i spelaren ovan.

Vad är Matter?

Det är ett ip-baserat protokoll som ska göra att uppkopplade prylar från olika tillverkare talar samma språk. Målet är att åtgärda och avlägsna den komplexitet – och frustration – som plågat smarta hem-upplevelsen. Arbetet med att utveckla protokollet drivs av Connectivity Standards Alliance, som vid det här laget har 550 företag ombord. Däribland Google, Amazon, Apple, Huawei, Samsung, Ikea, LG och Sonos. Det är nästan svårt att hitta något elektronikföretag som inte hakat på Matter-tåget. 

Matter är kompatibelt med nätverksprotokoll som wifi, Bluetooth low energy och Thread.

Vad innebär Matter 1.0?

Förhoppningsvis att de första iot-produkterna med stöd för standarden snart finns i våra hem. Utvecklarverktyget som anslutna medlemmar behövt för att uppgradera befintliga prylar eller använda i nya enheter är redo efter ett antal förseningar. Den certifiering som krävs är uppe och rullar.

Vilka typer av enheter kan fungera med 1.0-versionen?

Bland annat smarta glödlampor, strömbrytare, termostat, persienner, sensorer, lås och mediaenheter. Matter 1.0 har också stöd för enheter med vilka man kan styra och kontrollera andra Matter-anslutna prylar. Det gäller exempelvis Google Nest Hub Max och Amazon Echo. Däremot är exempelvis robotdammsugare och övervakningskameror än så länge inte kompatibla.

Arbetet med att utveckla protokollet drivs av Connectivity Standards Alliance, som vid det här laget har 550 företag ombord. Däribland Google, Amazon, Apple, Huawei, Samsung, Ikea, LG och Sonos. Foto: Unsplash

Google har meddelat att deras nya router Nest wifi pro baseras på Matter och företaget kommer att uppgradera sin Home-app så att användaren kan styra enheter anslutna till protokollet från den.

Hur kan användarupplevelsen förbättras med Matter?

Några av de uttalade målen är en smidigare installationsprocess och fler användningsområden när olika typer av enheter kan kommunicera med varandra. Men framförallt ska användaren kunna köpa sin favoritpryl utan att behöva bekymra sig för huruvida den fungerar med hemmets befintliga ekosystem av smarta enheter.

Vad händer härnäst?

Connectivity Standards Alliance håller ett lanseringsevent den 3 november, där vi lär få veta mer om vilka de första enheterna är som uppdateras för att fungera med Matter. Därutöver kommer protokollet naturligtvis att justeras, finputsas och uppdateras över tid.

Peter Ottsjö

Mer om: Matter Smarta hem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt