Matter är (snart) här – och styr upp Ikeas smarta prylar

2021-06-03 15:28  

Prylarna i våra hem blir alltmer uppkopplade – men de känns inte alltid så smarta. Nu kommer en ny standard som bland annat Ikea, Amazon, Apple och Google har varit med att utveckla.

Ett stort hinder mot ett komplett smart hem är att prylarna helt enkelt inte “pratar” med varandra, i alla fall inte utan ett visst mått av besvär från användarens sida.

Läs mer: Test: ”Ikeas smarta prylar funkar – om du lyckas få igång dem”

Detta vill nu Ikea och övriga medlemmar i Connectivity Standards Alliance åtgärda, och lösningen är den nya standarden Matter. Föregångaren hette Connected Home Over IP, Chip, och var en satsning som lanserades av Amazon, Apple, Google, Comcast och Zigbee Alliance i slutet av 2019. I maj i år godkändes specifikationen av Matters arbetsgrupp och i slutet av året väntas det första Mattercertifierade produkterna att dyka upp på marknaden. Samsung, Google och Philips är några av de aktörer som redan har utlovat stöd för Matter i kommande produktreleaser. Även Ikea kommer aktivt att stödja Matter.

”Lättare att veta vad som fungerar tillsammans”

– En av fördelarna med Matter är att det kommer att göra våra produkter mer interoperabla, vilket innebär att olika smarta produkter fungerar bättre med varandra. Det gör att det i framtiden blir tydligare och lättare för våra kunder att veta vilka produkter som fungerar tillsammans, säger Rebecca Töreman, affärsledare på Ikea Home smart, till Ny Teknik.

Ikea är med i styrelsen för Connectivity Standards Alliance, tidigare Zigbee Alliance, och är därmed extra ansvariga för en del av utvecklingen av Matter. Samtidigt har Ikeas produkter i dagsläget stöd för den väldigt vanliga smarta hemstandarden Zigbee – något som de kommer att ha också i framtiden.

Läs mer: Här är Ikeas jättesatsning på smarta hem-prylar

– Vi är stolta över våra smarta hem-produkter som baseras på Zigbee och de är fortfarande en viktig del av vårt sortiment. För oss är bakåtkompatibilitet otroligt viktigt eftersom vi vet att många människor har investerat både tid och pengar i sina nuvarande produkter. Det betyder att vi kommer att se till att våra Zigbee-produkter fungerar även i framtiden, säger Rebecca Töreman.

Zigbee kommer att fungera med Matter

Rent tekniskt är Matter ett ip-baserat uppkopplingsprotokoll som initialt kommer att fungera på bärare som Ethernet, Wifi, Thread och Bluetooth Low Energy. Dessutom kommer det att finnas bryggor som gör att lösningar som i dag använder standarden Zigbee även kommer att fungera med Matter i framtiden.

Närmast för lansering finns produkter för ljus och elektricitet, såsom lampor och el-pluggar, men även termostater, dörrlås, sensorer och säkerhetssystem, med mera. 

Läs mer: Göteborg vill bli Zigbee City

– För konsumenter handlar det om tillförlitlighet, interoperabilitet och säkerhet. Du kan köpa de bästa enheterna eller enheterna som passar dina behov, oavsett vilka ekosystem som stöds eller vilka styrenheter du har i hemmet. Märket Matter kommer att fungera som en kvalitetsstämpel som säkerställer att alla prylar som använder denna standard är tillförlitliga, säger Michelle Mindala-Freeman, marknadschef på Connectivity Standards Alliance, till Ny Teknik.

Läs mer: Snåla Zigbee siktar på ditt hem

Hittills har ett 180-tal företag utlovat att stödja standarden, och bland dem finns Amazon, Apple, Comcast, Google, Ikea, Resideo, Samsung, Schneider Electric och Signify. Den kommande lanseringen är något som många ser fram emot, inte minst för att minska problemet med produkter som visserligen följer standarder, såsom Zigbee, men ändå inte kan kommunicera med varandra.

Läs mer: Här utvecklas Ikeas smarta hem-lösningar

– Zigbee har hela tiden haft problem med olika “dialekter”. Det viktigaste med Matter är att det inte behövs en gateway. När Ikea lanserar sina Matterprylar så kommer det att vara en självklarhet, och framför allt blir det intressant när alla elmätare har Matter i sina kundgränssnitt, säger Anders Kjellström, smarta hementusiast, som var med i Ny Tekniks tävling om Sveriges smartaste hem.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt