Maten i rymden – en besvärlig historia

2020-12-31 06:30  

Även astronauter måste äta. Men maten får inte ta stor plats, bli dålig snabbt eller ha lågt näringsinnehåll. Och det går inte att laga till den på plats. Det gör måltiderna till en utmaning. Här är sju exempel på hur rymdmaten har utvecklats.

Matpaket från 1962 för astronauter i det amerikanska Mercuryprogrammet, som syftade till att ta reda på om människor kunde vistas ute i rymden. Foto: Nasa

Kokos & kyckling

Matpaket från 1962 för astronauter i det amerikanska Mercuryprogrammet, som syftade till att ta reda på om människor kunde vistas ute i rymden. En del av maten på bilden är torkad och behöver blandas ut med vatten, annat kan ätas som det är. Här finns svampsoppa, juice på grapefrukt och apelsin, en kokosdryck, ananasjuice, kyckling med sås, päron, jordgubbar, kött och grönsaker.

Matförpackningar för rymdfärden ombord på Gemini 4 år 1965. Här finns biff och sås, persikor, jordgubbsmüsli i fyrkanter och mackor med köttpålägg. Foto: Nasa

Müsli & mackor

Matförpackningar för rymdfärden ombord på Gemini 4 år 1965. Här finns biff och sås, persikor, jordgubbsmüsli i fyrkanter och mackor med köttpålägg. En vattenspruta ska användas för att blöta upp den torkade maten. Under Apollo-uppdragen i slutet av 60-talet blev det möjligt för astronauterna att använda sig av varmt vatten. Det gjorde maten godare – och astronauterna kunde dricka kaffe.

På den första amerikanska rymdstationen, Skylab, som skickades upp 1973, var maten betydligt bättre än på tidigare rymdfärder. Här är en bricka som kunde användas både för uppvärmning och som matbord. Foto: Nasa

Bord & brickor

På den första amerikanska rymdstationen, Skylab, som skickades upp 1973, var maten betydligt bättre än på tidigare rymdfärder. Astronauterna behövde inte längre klämma ut vätskebaserad mat ur plasttuber. Här är en bricka som kunde användas både för uppvärmning och som matbord. Tre brickor fästes i en piedestal och bildade ett bord.

På Skylab kunde astronauterna för första gången äta maten i rymden med samma typ av bestick som på jorden. Här blandar astronauten Owen K Garriott ut sin mat med vatten. Foto: Nasa

Kniv & gaffeln

På Skylab kunde astronauterna för första gången äta maten i rymden med samma typ av bestick som på jorden. Här blandar astronauten Owen K Garriott ut sin mat med vatten. Han stannade på rymdstationen tillsammans med Alan L Bean och Jack R Lousma i 59 dagar år 1973.

Astronauterna Thomas Stafford och Donald Slayton besöker den sovjetiska Sojuzmodulen och håller i tuber som innehåller borsjtj, rysk rödbetssoppa. Men tuberna har fått nya etiketter märkta ”vodka”. Foto: Nasa

”Vodka” & soppan

1975 genomfördes den första dockningen mellan två rymdfarkoster från Sovjetunionen och USA, ”Handslaget i rymden”. Här besöker astronauterna Thomas Stafford och Donald Slayton den sovjetiska Sojuzmodulen och håller i tuber som innehåller borsjtj, rysk rödbetssoppa. För att kunna skåla ordentligt måste tuberna förstås först få nya etiketter märkta ”vodka”.

Middagsbordet ombord på Internationella rymdstationen ISS år 2001. Foto: Nasa

Frukt & grönt

Middagsbordet ombord på Internationella rymdstationen ISS år 2001. Livsmedelsförpackningar, frukt och bestick är fästa på väggen med hjälp av kardborreband. Enligt Nasa har dagens astronauter mer än 200 olika sorters mat och dryck att välja mellan. Även till ISS kommer det matsändningar ibland. Då fylls förrådet med färsk frukt och grönsaker på.

Linda Nohrstedt

Mer om: Rymden Mat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt