Maskinen ”ser” millisekunder in i framtiden – räddar hantverkarnas fingrar

2021-09-08 13:00  

Med handspårningsteknik från svenska Manomotion ska tyska företaget Altendorf göra säkra justersågar.”Ett fantastiskt sätt att använda artificiell intelligens på ett så traditionellt område som för sågmaskiner”, säger vd LarsÖsterberg.

Genom att se 250 millisekunder in i framtiden kan Manomotions teknik kanske inte rädda liv, men väl desto fler fingrar. 

– För alla på företaget har det varit en välsignelse att jobba med det här. Vi har fått ägna oss ett verkligt problem som verkligen kan göra skillnad för människor, säger Lars Österberg, vd på Manomotion. 

Det är onekligen ett avsteg från det den svenska startupen normalt sett ägnar sig åt. När Manomotion för fyra år sedan tog en plats på Ny Tekniks 33-listan beskrevs de som ett vr- och ar-bolag. 

Och det stämmer fortfarande, men deras avancerade programvara för att detektera och förstå handrörelser med nästan vilken billig mobilkamera som helst har visat sig ha fler användningsområden.

Läs mer: De erövrade världen – vilka blir morgondagens teknikstjärnor?

Fråga bara tyska Altendorf, som bland annat tillverkar justersågar, en typ av professionella bordssågar för finsnickerier. Med hjälp av Manomotions algoritmer har Altendorf utvecklat Handguard, en justersåg som ska minska risken för personskador. 

Genom att placera två kameror rakt ovanför sågen analyseras hantverkarens handrörelser med Manomotions programvara. Utifrån egenskaper som handens hastighet, riktning och acceleration går det att förutspå var handen kommer att befinna sig 250 millisekunder in i framtiden. Tillräckligt för att göra halt i processen och undvika det i den branschen avsevärda problemet med att hantverkaren blir av med ett eller flera fingrar.

Visualisering av Manomotions teknik för handspårning. Foto: Altendorf

– Det är nämligen inte alltid möjligt att bara hålla en säker distans till det roterande sågbladet. Maskinoperatören måste för vissa finsnickerier komma väldigt nära sågbladet, säger Karl Friedrich Schröder, utvecklingschef på Altendorf. 

Karl Friedrich Schröder tillstår att det finns konkurrenter på marknaden idag som redan erbjuder en liknande typ av säkerhetsåtgärder, men med en fundamental skillnad: de kräver i regel att fingrarna hinner nudda, eller komma alldeles för nära sågbladet. Maskinen måste då göra halt med en sådan kraft att den riskerar att gå sönder och materialet som ska skäras till förstöras.

”Etiska och ekonomiska skäl”

Schröder pekar på att det alltså finns både etiska och ekonomiska skäl att tillverka ett alternativ till dagens utbud. 

– I över 99 procent av fallen är det bara att tryck på startknappen och fortsätta direkt med samma material, säger Schröder om Handguard-sågen.

Altendorf har av tyska myndigheter fått tekniken certifierad som koncept. Full certifiering hoppas företaget få lagom till nästa år.

Justersåg utrustad med svensk handspårningsteknik. Foto: Altendorf

Det är en unik certifiering för den här typen av produkter, uppger Karl Friedrich Schröder, eftersom det är en maskininlärningsalgoritm som fattar beslut om huruvida justersågen ska bromsas. 

Än så länge har ett 40-tal maskiner levererats för utvärdering av kunder. Serieproduktion förväntas komma igång efter full certifiering. 

Och Altendorf har inte ångrat att de valde Manomotions teknik. 

– Som vi ser det är Manomotion ledande när det gäller handspårningsteknik, säger Karl Friedrich Schröder. 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt