Lyftet: Japansk jätte köper in sig i svensk startup

2018-10-23 14:45  

Stockholmsbaserade startupen Inkonova tar fram drönare som både kan flyga, simma, klättra och rulla. Nu går japanska jättebolaget Terra Drone in som delägare.

Den svenska drönar-startupen Inkonova startades för fyra år sedan, och har hittills arbetat i ganska liten skala. Nu går den japanska drönarjätten Terra Drone in med 3,1 miljoner kronor och tar även plats i företagsledningen.

– Stödet från ett stort företag som Terra Drone kommer att ge oss den stabilitet vi saknat hittills, och öppnar en ny fas för Inkonova. Det här känns som en sorts examen för oss, säger Inkonovas medgrundare Ahmed AlNomany.

Det inkomna kapitalet kommer huvudsakligen att användas till teknikutveckling.

– Det ingår i överenskommelsen att vi fokuserar på det vi gör bäst, vilket är produktutvecklingen i nära samarbete med Terra Drone. Medan deras globala nätverk av kunder, efterbehandling, personal och ekonomiska resurser hjälper oss att kraftigt skala upp vår affärsutveckling och ta vår teknik till nästa nivå, säger Ahmed AlNomany.

Läs mer: Autonom drönare ska användas i LKAB:s underjordsgruva

Inkonova har utvecklat såväl racingdrönare för hobbybruk som den fjärrstyrda Tilt Ranger, riktad till gruvindustrin och andra som behöver laserscanna svårtillgängliga miljöer. Genom att vinkla motorerna och rotorerna, i stället för hela flygkroppen som traditionella drönare, kan Tilt Ranger flyga i alla riktningar medan kroppen fortfarande är horisontell.

Detta gör det enklare att montera olika typer av mätutrustning, samtidigt som Tilt Ranger kan förses med hjul. Därmed kan farkosten inte bara flyga utan även rulla, klättra och ta sig fram på vatten, vilket kan behövas i djupa gruvschakt.

Inkonovas system navigerar som en fladdermus

De har även tagit fram ett autonomt navigationssystem, kallat Batonomous System, vilket Ahmed AlNomany beskriver som en sorts fladdermuslik intelligens.

– Du kan jämföra det med när du går i ett mörkt rum, och tar in information via dina fötter, dina öron och så vidare, säger Ahmed AlNomany.

I arkitekturen ingår sensorer, laserscanners, flygstyrningsalgoritmer och slam-algoritmer (simultaneous localization and mapping), en teknik som används av autonoma fordon för att bygga en karta över okänt område, hålla reda på sin position och navigera.

Målet är en robotik som fungerar i okända miljöer utan ljus eller någon som helst infrastruktur. Batonomous System kan installeras i hjulgående fordon som gruvtruckar och bilar, lika gärna som i drönare. Tilt Ranger har testats såväl i LKAB:s Kirunagruva, som i Bolidens zinkgruva i Garpenberg.

I somras fick Inkonova sin första kommersiella beställning på Batonomous System, från LKAB:s järngruva i Malmberget.

 

 

Inkonova och Terra Drone

Inkonova startades 2014 av Ahmed AlNomany och Pau Mallol, och sysslade initialt med racingdrönare för hobbybruk.

Sedan 2015 fokuserar man på industriella drönare för kameraövervakning och 3d-scanning av svårtillgängliga miljöer.

Terra Drone Corporation är ett globalt kommersiellt drönarteknikföretag med tio dotterbolag i Japan, Sydostasien, EU, Afrika, Nord- och Sydamerika. Terra Drone fokuserar främst på gruvsektorn, byggbranschen, samt energisektorn. Bolaget ingår i Terra Motors-koncernen.

Tommy Harnesk

Mer om: Drönare Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt