Lyckad uppskjutning – men många kritiska moment återstår

2021-12-27 13:43  

Nu är James Webb-teleskopet på väg mot sin omloppsbana kring solen. Flera kritiska moment återstår dock för teleskopet innan det kan ge oss svar på universums stora frågor.

Strax efter klockan ett på juldagen sköts James Webb-teleskopet (Webb) upp från Franska Guyana i nordöstra Sydamerika. Webb kommer att skåda längre ut i universum än något tidigare teleskop, och på så vis se tillbaka i tiden. 

– Från en tropisk regnskog till tidens begynnelse. James Webb börjar nu sin resa tillbaka till universums födelse, sa Rob Navias, Nasas kommentator för raketuppskjutningar, i en livesändning av uppskjutningen. 

Webb sköts upp hopvikt i toppen på en Ariane 5-raket. Uppskjutningen gick enligt plan och raketen följde sedan en förutbestämd bana. 27 minuter och 7 sekunder efter starten separerades Webb från raketen. En kamera placerad på raketen filmade när Webb ensamt seglade ut i rymden, dessa blir de sista bilderna på rymdteleskopet.

James Webb-teleskopet ses här lämna Ariane 5-raketen. Foto: Nasa/TT

Det sista tidskritiska momentet är avklarat

Kort efter att Webb släpptes i väg från raketen fälldes teleskopets solpanel ner och teleskopet bekräftades ha strömförsörjning. Teleskopet ska nu ta sig 1,5 miljoner kilometer ut till den andra lagrangepunkten (L2) där Webb ska vara i omlopp kring solen.  

– Det här är en fantastisk dag, inte bara för USA och för våra europeiska och kanadensiska kollegor, utan för planeten jorden. Men nu måste vi inse att det fortfarande finns otaliga saker som måste fungera, och de måste fungera perfekt, sa Nasachefen Bill Nelson under sändningen. 

Nu återstår den komplicerade utvecklingen av det hopvikta teleskopet. Under färden mot L2 kommer bland annat den stora värmeskölden, som består av fem tunna lager kapton, och speglar frigöras samt fällas ut. Kapton är ett polymeriskt material som utvecklades under 60-talet och har stabila egenskaper över ett brett temperaturspann.

Illustration av teleskopet. Foto: Nasa/UPI/Shutterstock/TT

Motorn korrigerade kursen

Strax före klockan två på morgonen den 26 december startades Webbs motor för att korrigera kursen, skriver Nasa i ett pressmeddelande. Korrigeringen, som tog 65 minuter, var tidskritisk och fick varken starta tidigare eller senare än den gjorde för att rikta teleskopet rätt. De återstående stegen, till exempel utvecklingen av speglarna, är inte tidskritiska och ordningen av dessa kan komma att ändras, enligt Nasa. 

Via Nasas hemsida kan man följa teleskopets färd och få de senaste uppdateringarna. Läs mer om Webbs färd och de olika stegen i utvecklingen av teleskopet här.

James Webbs huvudsakliga uppgifter

Webb ska undersöka ljus från det tidiga universum. Genom att mäta våglängder i och nära den infraröda delen av det elektromagnetiska spektrumet kan Webb blicka bakåt i tiden. Instrumenten ska kunna se tillbaka 13,5 miljarder år till formationen av de första stjärnorna och galaxerna.  

Studierna av det tidiga universum ska låta astronomer jämföra de tidiga galaxerna med dagens stora spiral- och ellipsgalaxer. Förhoppningen är att detta ska ge oss en förståelse av hur galaxer formas och utvecklas under långa tidsperioder.  

Genom att observera i det infraröda spektrumet kan Webb, till skillnad från Hubble, se igenom massiva partikelmoln för att kunna undersöka områden där planetsystem och stjärnor föds. Det kommer att ge oss mer information om hur dessa processer går till.  

Webb kommer även att undersöka atmosfärer hos exoplaneter på jakt efter byggstenarna till liv. Teleskopet kan även användas för att studera objekt och planeter inom vårt solsystem.

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt