Lundoch Diagnostics: ”Kan undvika diabetes med vår innovation”

2022-11-01 06:00  

Genom att hålla koll på särskilda proteiner kan svenska startupen Lundoch Diagnostics upptäcka risk för diabetes många år före dagens metoder. ”Vi är redo att erbjuda världen vår teknik”, säger vd Yang De Marinis.

Kroniskt höga nivåer av blodsocker är kulmen på långvarig metabol ohälsa. Vi kallar tillståndet typ 2-diabetes – och sjukdomen kan ses som en språngbräda till många åldersrelaterade sjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdom, cancer och alzheimer.

Det är den tråkiga nyheten. Den goda nyheten är att typ 2-diabetes går att förebygga. Och den riktigt goda nyheten är att en svensk startup utvecklat en teknik för att spåra tidiga tecken på sjukdomen – åratal före de metoder som finns på marknaden i dag.

– Med vår innovation blir det möjligt att undvika diabetes, säger Yang De Marinis, vd och grundare på Lundoch Diagnostics, samt diabetesforskare och genetiker vid Lunds universitet.

Yang De Marinis är diabetesforskare och genetiker vid Lunds universitet, samt vd på Lundoch Diagnostics. På mindre än två år har företaget tagit fram en färdig produkt. Foto: Lundoch Diagnostics

Nyligen tog Lundoch Diagnostics en plats på 33-listan, Ny Teknik startuplista med Sveriges främsta unga teknikbolag.

Läs mer: 33-listan 2022 – här är Sveriges främsta techstartups

Miljoner människor dör av diabetes varje år

År 2019 dog 1,5 miljoner människor av diabetes, globalt räknat. Nästan hälften av dem miste livet före sin 70-årsdag. Omkring en halv miljon svenskar har sjukdomen. Det är ingen infektionssjukdom som covid-19, men med tanke på dess utbredning går det nästan att tala om en pandemi. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ökade antalet fall från 108 miljoner 1980 till 422 miljoner 2014.

Hormonet insulin, som tillverkas i bukspottskörteln, har bland annat i uppgift att öka cellernas förmåga att ta upp glukos. Om nivåerna av blodsocker är kroniskt förhöjda ökar insulinproduktionen, men cellerna svarar inte längre på hormonets anrop: de har blivit insulinresistenta.

Med dagens mätmetoder går det att fånga upp tecken på insulinresistens och prediabetes, men Lundoch har i kliniskt validerade tester demonstrerat att det går att spåra sjukdomen mycket tidigare än så.

Upptäckten hör ihop med en större förståelse för att diabetes inte bara kan reduceras till en fråga om insulin- och blodsockernivåer, utan är en sjukdom med systemiska effekter i kroppen. 

Hittar tecken på förhöjda risker i ett protein

I en uppmärksammad studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature i november 2021 visade Yang De Marinis med kollegor att högre nivåer av ett protein, follistatin, är förknippade med en förhöjd risk att utveckla typ 2-diabetes, oberoende av andra riskfaktorer.

Lundoch har byggt vidare på det fyndet och utvecklat en ai-modell där nivåerna av proteinet bedöms tillsammans med andra biomarkörer, genetik och levnadsvanor. På så sätt går det att göra en prognos för risken att drabbas av sjukdomen, även om de klassiska symtomen inte hunnit framträda.

Många vårdgivare har visat intresse för Lundochs teknik, som redan är kommersiellt tillgänglig.

Precisionhälsa och förebyggande medicin

Yang De Marinis entreprenörskap kommer lägligt. Modeorden inom sjukvården är för tillfället precisionshälsa och förebyggande medicin. Det är metoderna som krävs för att få bukt med de skenande kostnaderna för kroniska ålderssjukdomar.

– Man kan inte ge en och samma behandling till alla, utan måste se till individen. Testet vi har utvecklat erbjuder riskbedömning i realtid vilket gör det effektivt i sjukdomsförebyggande syfte, säger Yang De Marinis.

Lundoch Diagnostics 

Gör: Har utvecklat en algoritm för att kunna förutsäga risken för typ 2-diabetes, flera år innan sjukdomen bryter ut. 

Grundare: Yang de Marinis 

Vd: Yang de Marinis

Ort: Malmö 

Startår: 2020

Anställda:

Nettoomsättning (senaste årsredovisning):

Riskkapital totalt:

Huvudägare: Yang de Marinis, LU Holding, Greg Batcheller

År på 33-listan: 2022

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt