Lösningen räddar cyklistens lungor från skadliga partiklar

2020-05-21 13:00  
Enheten påstås väga som ett par solglasögon. Foto: Iwind

Glöm den fuktiga ansiktsmasken. Iwind består av en batteridriven filtermodul som blåser renad luft i cyklistens ansikte.

Med allt mer effektiva kupéfilter sitter du tämligen skyddad i bilen, men de som cyklar i tät stadstrafik kan utsättas för skadliga partiklar som de drar ner i lungorna. Det finns redan ansiktsmasker avsedda för cyklister som ska filtrera bort partiklarna – men nu presenteras en alternativ lösning via Kickstarter.

Iwind blåser i stället renad luft i cyklistens ansikte. Enheten består av två delar. Dels en modul som innehåller ett utbytbart filter samt en fläkt och ett laddbart batteri. Modulen fästs med en magnet på cykelhjälmens baksida, och ska passa 99 procent av de existerande modellerna på marknaden.

Tar hand om 99 procent av partiklarna

Modulen drar in och filtrerar luft som sedan skickas genom en slang och duschas via ett munstycke över mun och näsa.

På Kickstarter beskriver innovatörerna hur användaren ”även i tung trafik kommer uppleva det som att du cyklar i skogen”. De som ändå oroas av att det ska läcka in smutsig luft kan i stället för munstycket välja ett mer konventionellt munskydd som sluter tätt.

Iwinds filter ska klara av att ta hand om så små partiklar som 0,4 mikrometer, som utgör 99 procent av partiklarna. Och en antibakteriell silverbeläggning på filtret sägs döda alla bakterier.

Läs mer: Renare luft – men rekordhög nivå av koldioxid i atmosfären

Enhetens vikt ska enligt uppfinnarna inte upplevas som tyngre än ett par solglasögon. En attraktiv aspekt för alla svenska vintercyklare är att filtermodulen även innehåller en keramisk värmare som kan ta kylan ur inandningsluften. Till detta kommer ett inbyggt bakljus. Tre timmar i usb-porten ska ge en batteritid på 6,5 timmar när värmaren används, och nio timmar utan.

John Edgren

Mer om: Avgaser Lungor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt