
16/7 1891: På grund efter felnavigering
Ett ovanligt välbevarat vrak hittades 35 meter under vattenytan utanför Umeå så sent som i september 2021. Det upptäcktes av en ren slump när Sjöfartsverket utförde sjömätningar utanför Holmsund. Lokala dykare konstaterade att det var det 70 meter långa ångfartyget Annie, byggt 1877. Det hade lastats med virke i Sävenäs utanför Skellefteå och var på väg tillbaka till England när det gick på grund i höjd med Umeå 1891. Vid den efterföljande rättegången kom det fram att fartyget hade styrts vårdslöst och kursen varit felaktig. Fartygets kapten och andre styrman dömdes till sex månaders avstängning.

6/12 1929: Lastfartyget Aegir på grund
På 5 meters djup på sydsidan av Stora Karlsö vilar vraket av det tyska lastfartyget Aegir, som byggdes om 1922 efter att ha tjänstgjort som örlogsfartyg i den tyska flottan. Slutet på sin historia nådde Aegir en dimmig och blåsig vinterdag 1929, då fartyget fullastad med Fordbilar och fordonsdelar gick på grund på Lilla Äske. Allt hade kunnat gå väl om kaptenen inte hade fattat beslut om att tacka nej till svensk bärgningshjälp för att i stället invänta en tysk bogserbåt. Två dygn senare blåste det upp till storm och fartygets botten revs upp mot grundet, vilket gjorde henne omöjlig att bärga. Under stormen räddades delar av besättningen i land på Stora Karlsö, efter att fyrpersonalen skjutit ut en lina till fartyget med en raketapparat och upprättat en linbana in till stranden. En person avled.

1930-talet: Snöpligt slut för Lagerbielke
I vattenbrynet norr om varvet Enhörna utanför Södertälje ligger resterna av den ståtliga korvetten Lagerbielke. Ett fartyg som sjösattes på örlogsvarvet i Karlskrona 11 september 1848 och sedan hade en lång och innehållsrik militär historia. Fartyget hade bland annat kung Oscar II, då ännu prins, ombord på statsbesök i Norge och fungerade som övningsfartyg på expeditioner världen över. År 1910 var hennes tid i aktiv tjänstgöring slut, och Lagerbielke såldes till ett privat grustag. Hon slutade sina dagar som grundsatt lastramp för fartyg som kom till Vinberga näs, som var väldigt långgrunt, för att lasta grus.

24/11 1944: 84 dör när Hansa torpederas
100 meter under ytan, strax utanför den gotländska kusten, finns det som återstår av ångfartyget Hansa. Hon torpederades av en rysk ubåt och gick till botten en tidig novembermorgon 1944, mindre än ett år före andra världskrigets slut. Bara två av 86 personer ombord överlevde den våldsamma explosionen och det iskalla vattnet. Först i början av 1990-talet hittades information i ryska arkiv som visar att det var den sovjetiska ubåten L-21 som sänkte fartyget, trots att Hansa hade tydligt upplysta svenska flaggor på skrovsidorna och befann sig långt inne på svenskt vatten. En teori är att Sovjetunionen ville statuera ett exempel för att stoppa strömmen av människor, även soldater, på flykt undan Röda armén. Under denna tidsperiod plockades flyktingar ofta upp av passagerarfartyg när de nått svenska vatten.

19/4 1947: Beslagtaget flyg sjunker under övning
Tolv meter ner på sjöbotten utanför Karlskrona vilar vraket av ett enmotorigt sjöflygplan av märket Arado Ar 196, som en gång i tiden tillhörde nazityska Kriegsmarine och Luftwaffe. Flygplanet kom in över svenskt luftrum i Blekinge i februari 1943, observerades av en svensk kryssare som sköt varningsskott och tvingades landa. De två tyska besättningsmännen förhördes men hävdade att de kommit ur kurs och skickades tillbaka till Tyskland. Flygplanet togs däremot i beslag och i tjänst inom svenska marinen. Under en strålkastarövning 1947 missbedömde piloten avståndet till vattnet, planet slog runt och sjönk. Alla ombord lyckades ta sig ur planet, som hittades på botten igen först 1991 och då var i för dåligt skick för att kunna bärgas.
Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria
Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.
Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: teknikhistoria.prenservice.se
Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.