Lista: 5 ai-trender alla måste ha koll på

2019-03-20 14:53  

Artificiell intelligens dominerar när Future Today Institute presenterar sina årliga trendbibel. Har du koll på vad Kina gör? Eller att ai redan skaffat sig kreativa förmågor? Här är de viktigaste trenderna i rapporten.

Om den första generationens datorer var hålkortsmaskiner och den andra generationen bestod av programmerbara system, så innebär artificiell intelligens ett nytt paradigmskifte. Ai kan alltså inte sägas vara en trend i sig, utan är lämpligare att tänka på som en allmännytta ungefär som energi, telekommunikation, vatten och transport.

Likafullt är Future Todays Institutes (FTI) årliga trendbibel späckad med exempel på hur artificiell intelligens kommer att påverka den geopolitiska balansen, människors privatliv, företag, system och processer. För att inte tala om hur ai närmar sig den där förmågan vi annars mest förknippar med människor: kreativitet.

Här är ai-trenderna för 2019 som du måste ha koll på.

Begripliga beslut. Artificiell intelligens kan användas för att hjälpa rättsväsende att förutspå vilka personer dömda för brott som utgör störst risk för att återfalla i brottslighet. Den kan också användas av försäkringsbolag för att avgöra premien och i sjukvården för att hjälpa läkare ställa diagnos. Utöver att det här ställer höga krav på uppsättningen av data som används för att träna en ai-modell, så blir det också mer angeläget att begripa exakt hur en ai-modell fattar beslut. Dagens populära djupinlärningsmodeller är inte transparenta.

Kinas ai-dominans. Bakom den stora brandväggen i öst finns en regim som – till skillnad från exempelvis USA – har en ambitiös och tydlig, statligt kontrollerad, plan för utvecklingen av artificiell intelligens. Kina har dessutom tillgång till en exempellös mängd data och saknar i praktiken lagar som skyddar människors digitala privatliv. Artificiell intelligens speglar de värderingar den matats med och de värderingarna kan mycket väl komma att spridas via Kinas geopolitiska expansion. Det är inte bara med bolag som Baidu, Tencent, Alibaba och Huawei som Kina positionerar sig i väst, utan också med det enorma infrastrukturprojektet Belt and Road Initiative.

Artificiell intelligens är redan kreativ. Hos den anrika auktionsbyrån Christie's såldes i oktober ifjol porträttet Edmond de Belamy för 432500 dollar. Porträttet hade skapats med en maskininlärningsmetod som kallas general adversarial network, oftare förkortat gan. Ett gan-nätverk består av två underliggande nätverk. Ett av dem har via en uppsättning data lärt sig att identifiera exempelvis katter. Det andra nätverkets uppgift blir då att självmant generera bilder på katter såpass övertygande att det första nätverket tror att bilderna kommer från den ursprungliga uppsättningen data. Resultaten av detta är bara en Google-sökning bort, som till exempel fotorealistiska bilder på människor som inte existerar.

Chipptillverkaren Nvidia ligger långt framme på området och har börjat gan-nätverk bland annat till att generera realistiska 3d-miljöer. Men metoden gör det också enkelt att producera falskt innehåll avsett att förvilla mottagaren.

Förutse framtiden. Forskare vid MIT:s ai-labb lät mata en ai-modell med Youtube-klipp och tv-serier som The Office och Desperate Houseviews. Den artificiella intelligensen kunde efter genomförd träning sedan klura ut vad som skulle hända härnäst i ett filmklipp. Bland annat kunde den förutse om karaktärerna skulle kramas, kyssas eller skaka hand. ”Den här forskningen kan göra det möjligt för robotar att lättare navigera i miljöer där människor ingår - och att interagera med oss eftersom de kan fånga upp tecken baserat på vårt kroppsspråk”, skriver FTI i sin rapport.

Tidiga tecken på generell ai. Artificiell generell intelligens – alltså en ai som är lika kognitivt kapabel som en människa – är drömgränsen för många ai-forskare. Att passera den milstolpen skulle innebära enorma möjligheter och lika enorma risker. Och även om vi är en bra bit från agi så visar den nya trendrapporten flera tidiga tecken på att artificiell intelligens i viss mån uppvisar en liten, liten förmåga generalisera.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt