Ligna Energys batteri av skogsrester är billigt – och miljövänligt

2019-10-28 13:45  

Det nystartade Norrköpingsföretaget Ligna Energy utvecklar ett batteri med råvaror från skogen. I ett test med solceller för inomhusbruk klarade batteriet av att driva en sensor – även om belysningen var släckt i fyra dagar.

Testerna har gjorts i Ligna Energys labb ihop med solceller från svenska Epishine. Båda företagen är sprungna ur forskning om organisk elektronik på Linköpings universitet.

Epishine utvecklar solceller för inomhusbruk. De ska absorbera tillräckligt med ljus från inomhuslampor för att driva uppkopplade produkter som inte behöver särskilt hög strömstyrka, till exempel sensorer.

För att lagra energin som solcellerna ger, till exempel över en helg när kontorsbelysningen är släckt, har Epishine hittills använt kondensatorer. Men nu har i stället Ligna Energys miljövänliga batteri testats.

Proverna gjordes i två scenarier för att simulera sommar respektive vinter. I vinterscenariot förekom endast dagsljus under några timmar per dag och inomhusbelysningen var släckt som mest under fyra dagar för att simulera en långhelg.

"Jätteintressant kombo helt klart"

Resultatet visade att det ljus som absorberades under de ljusa timmarna räckte för att driva en sensor även efter att inomhusbelysningen hade varit släckt under fyra dagar. Någon sensor var inte ansluten till batteriet under försöken utan resultatet avgjordes genom mätningar.

– Det fanns så mycket marginal i batteriet så att sensorns förbrukning inte blir något problem, säger Peter Ringstad, vd för Ligna Energy.

Läs mer: Ny katod öppnar för miljövänligare batterier

Epishine ser flera fördelar med att använda Lignas batteri i stället för kondensatorer. Dels minskar produktens miljöpåverkan, dels ger de platta battericellerna bättre designmöjligheter.

– Det är en jätteintressant kombo helt klart. Testerna har fallit väl ut och jag önskar att Ligna hade legat längre framme så vi kunde utveckla kommersiella produkter med dem, säger Mattias Josephson, vd på Epishine.

Energitäthet: 20 wattimmar per kilo

Men egentligen är testerna ihop med Epishines solceller ett sidospår för Ligna Energy. Företaget bildades 2016 och satsar främst på att utveckla storskaliga batterier för stationära energilager. Syftet är att ta fram batterier som är miljövänliga, återvinningsbara, billiga och säkra.

Ligna säger sig ha utvecklat en helt ny batteriteknik. Men den är ännu inte fullt patentskyddad så Peter Ringstad är fåordig. Han avslöjar dock att det aktiva materialet i den positiva elektroden består av kol och vedämnet lignin medan den negativa elektroden består av kol och en organisk polymer. Elektrolyten är vattenbaserad.

– Vår teknik ligger någonstans i gränsskiktet mellan superkapacitorer och batterier, säger Peter Ringstad.

Resultatet är celler som har en energitäthet om 20 wattimmar per kilo, vilket är ungefär en tiondel av dagens litiumjonbatterier. Företaget hoppas dock få upp energitätheten till runt 50 wattimmar per kilo.

"Vi kan förenkla tillverkningsapparaten"

Men den stora fördelen är inte energitätheten utan batteriets låga miljöpåverkan och de billiga råvarorna. Enligt Peter Ringstad räknar Ligna med en kostnad per kilowattimme och per laddcykel som blir den lägsta på marknaden.

Företaget söker just nu tolv miljoner kronor för att dra igång industriell produktion. Tanken är att det i första steget ska göras genom att hyra in sig hos andra batteritillverkare.

– Vi använder oss av befintlig tillverkningsteknik för litiumjonbatterier eftersom vår teknik också innebär att vi lägger en beläggning ovanpå tunna metallfolier. Men fördelen med vår teknik är att vi slipper vissa renrumskrav som finns när man tillverkar litiumjonbatterier. Vi kan förenkla tillverkningsapparaten, säger Peter Ringstad.

Redan nästa sommar hoppas Ligna Energy kunna tillverka de första 1 000 cellerna hos en extern producent. 2022 planerar företaget att ha en egen produktionslina igång.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt