Länderna som vill förbjuda Huawei i 5g-nätet

2019-08-29 15:31  
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Simon Campanello Foto: TT

En ny svensk lag skulle kunna stänga Huawei ute från 5g-utbyggnaden. I så fall sållar vi oss till en rad länder som direkt eller indirekt infört restriktioner mot den kinesiska telekomjätten.

Länderna som redan förbjudit Huawei

USA, Australien, Taiwan, Nya Zeeland och Japan har redan stoppat eller begränsat möjligheten att använda telekomutrustning från Huawei (och i vissa fall även kinesiska ZTE) i utbyggnaden av 5g-nätet. Tillsammans svarar de fem länderna för runt en tredjedel av världens bruttonationalprodukt, enligt Bloomberg. Vilket innebär att flera enorma marknader plötsligt är utom Huaweis räckhåll.

Läs mer: Nya lagförslaget – kan hindra Huaweis 5g-satsning i Sverige

Europeisk skepsis

Ett förbud mot telekomutrustning från Huawei har diskuterats på EU-nivå, men i slutänden blev det inte så.

I våras rekommenderade EU-kommissionen istället en gemensam strategi för att öka säkerheten i 5g-nätet, med anledningen av oron för Huawei. Senast vid årsskiftet ska medlemsländerna enats om vilka åtgärder som bör tas.

Flera medlemsländer har gjort egna bedömningar. Belgiens säkerhetstjänst har konstaterat att de inte kunnat hitta några indikationer på att Huaweis telekomutrustning skulle användas för spionage och att det därför inte finns några hinder.

Läs mer: Dråpslaget: Huawei Mate 30 får inte använda Googles appar

Tyskland och Nederländerna har valt att inte utesluta Huawei, utan har istället skärpt kraven på säkerhet i 5g-nätet. Både i Danmark och Norge har ett förbud diskuterats, men inget är klart. Utanför EU har även Indien har övervägt ett förbud, men ännu inte bestämt sig.

Sverige

I februari berättade digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i en intervju med Ny Teknik att regeringen övervägde möjligheten att stoppa Huawei från att delta i den svenska 5g-utbyggnaden. Under torsdagen lades ett lagförslag fram som gör det möjligt att stoppa vissa komponenter eller leverantörer som kan innebära en säkerhetsrisk.

Lagförslaget är inte explicit riktat mot Huawei, men kan användas för att hindra svenska operatörer att använda det kinesiska bolaget som leverantör. Regeringens målsättning är att lagen ska träda i kraft redan i december.

Storbritannien

Landet har länge haft ögonen på Huawei. Redan för tio år sedan inrättades ett center där telekomjättens mjukvara och system granskas av en expertgrupp där bland annat underrättelsetjänsten GCHQ ingår.

Läs mer: Allt vi vet om Huawei Mate 30 Pro

Storbritannien har också övervägt ett brett förbud mot Huawei-utrustning i 5g-nätet, men beskedet har dröjt. Nu säger landets digitaliseringsminister att man hoppas kunna fatta beslut under hösten, rapporterar BBC.

Frankrike

Landet har inte velat utesluta några enskilda aktörer från utbyggnaden av mobilnätet, utan vill istället skärpa kraven på leverantörer och produkter. Men landets cybersäkerhetsmyndighet har bestämt att Huaweis utrustning inte får användas i vissa, särskilt känsliga delar av nätverket, enligt Bloomberg. Det är bland annat den utrustning som används för att hantera krypteringsnycklar och mobilanvändares positionsdata.

Kanada

Ett Huawei-förbud verkar vara nära överhängande, men under sommaren har flera medier rapporterat att beslutet förmodligen kommer att dröja till efter höstens parlamentsval.

Läs mer: Börje Ekholm ryter till: 5g-utrullningen tar för lång tid i Sverige

Länderna som tar emot Huawei med öppna armar.

Det är inte bara hemlandet Kina som tar emot Huaweis utrustning utan förbehåll. Operatörer i minst 25 länder har redan avtalat om att använda det kinesiska bolagets telekomutrustning utan att möta starkt politiskt motstånd, enligt South China Morning Post.

Här är några av länderna som sagt att de inte kommer att försöka hindra Huawei eller redan börjat bygga 5g-nät med Huawei-utrustning: Bahrain, Brasilien, Filippinerna, Kina, Italien, Slovakien, Spanien, Sydkorea, Thailand, Tjeckien och Ungern.

Simon Campanello

Mer om: Huawei 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt