KTH inleder experiment med studenter i live-in lab – övervakas av iot-system

2018-10-10 13:45  

De första studenterna har flyttat in i experimentlägenheter, där allt de gör övervakas av sensorer och IoT-system. Projektets syfte är att hjälpa byggsektorn ta in nya tekniska lösningar.

KTH Live-In Lab har fyra testbäddar som kopplas samman via Schneider Electrics IoT-plattform EcoStruxure Buildings Operation. Syftet är att accelerera innovationstakten i samhällsbyggnadssektorn genom att testa, verifiera, validera och optimera ny teknik och nya metoder.

Jonas Anund Vogel, som är forskare på KTH:s avdelning för Energiteknik samt initiativtagare till och projektledare för KTH Live-In Lab, ser flera aspekter av projektet som särskilt intressanta.

– Exempelvis är väldigt många byggregler och standarder utformade för ett samhälle som vi egentligen inte längre lever i. Exempelvis utformade man byggnormer där man strävade efter att minimera stegmängden i köket, i en tid då många kvinnor var hemmafruar och gick väldigt mycket fram och tillbaka, upp och ner i trappor och så vidare. Idag har vi snarare det omvända problemet: vi sitter stilla alldeles för mycket, säger han.

Läs mer: KFS tar projekt från ritning till verklighet

De fyra första studenterna har nu flyttat in i innovationslägenheterna i Testbed KTH, där sensorer övervakar deras dagliga liv in i minsta detalj: när och var de befinner sig i lägenheterna, hur dags de vaknar på morgnarna, hur mycket el och vatten de förbrukar.

Med Schneiders Wiser Energy, ett system för energiövervakning i telefonen, kan studenterna följa sin energianvändning i realtid och jämföra den med tidigare förbrukning.

Appen kan också larma om man exempelvis glömt stänga kylskåpsdörren, eftersom energianvändningen då ökar, eller om förbrukningen upphör – det vill säga, kylskåpet är trasigt.

Bland fler konkreta teknikexempel, finns ett vattenmätarsystem från startupföretaget Labtrino. Det använder ultraljudsteknik för att minska installations- och underhållskostnader, och ska via maskininlärning erbjuda individanpassad feedback på varm- och kallvattenförbrukningen.

– Vi har också sammanfört Graytec, ett företag som jobbar med gråvattenrening, med David Nilsson som är föreståndare för KTH:s Vattencentrum. Han har nu samlat forskare, företag och Värmdö kommun till ett projekt där man jämför värmeåtervinning från avlopp vid KTH Live-In Lab med gråvattenrening på HSB Living Lab, som är ett annat projekt hos Chalmers, säger Jonas Anund Vogel.

Läs mer: Fyra saker nästa regering måste förstå för en framgångsrik industri

I grund och botten vill man bevisa, att befintliga tekniker fungerar i byggnadssystem där man traditionellt inte tillämpar dem. Och fokus ligger inte bara på bostäder, utan på alla typer av fastigheter: kommersiella, industriella, akademiska och så vidare.

– Vi vill möjliggöra framtidens smarta byggnader, säger Jonas Anund Vogel.

Forskningsprojekt inom KTH Live-In Lab kommer att pågå i minst tio år och finansieras delvis av Vinnova.

KTH Live-In Lab har fyra testbäddar:

Testbed KTH (innovationslägenheter på KTH Campus)

Totalt 120 kvadratmeter boarea där olika formationer av lägenheter ska byggas upp utifrån de utvecklingsprojekt som är aktuella. Miljön utformas för att kunna inhysa framtidens teknik, men levererar initialt insikter om dagens spetsteknik vacuumpaneler, lågspänningsnät, fasändringsmaterial, energilagring, tri-generation, smart belysning med mera. Utöver rena produkttester ska adaptiva styr- och kontrollsystem, utökade sensorinstallationer och framtidens IoT-plattformar även möjliggöra utveckling av nya tjänster och processer relaterade till brukar- och fastighetsdata.

Testbed EM (Einar Mattsson)

305 studentlägenheter på KTH Campus. Bland annat kan från- och tilluft justeras i samtliga lägenheter. Varmvatten, el, koldioxid och ljus mäts i lägenheterna, styr-och kontrollsystem kan påverkas i forskningssyfte.

Testbed AH (Akademiska Hus)

Ett nytt undervisningshus på KTH Campus, försett med hundratals sensorer som mäter allt från el, vatten, ventilationsflöden och koldioxid till fukthalt och rörelser i enskilda byggnadsdelar.

Testbed NCH (Nordic Choice Hotel)

Består främst av hotellrum på Hotell Hobo i Stockholm. Byggnaden är flexibelt uppbyggd för instrumentering beroende på vilka forsknings- och utvecklingsprojekt som önskas utföras.

Tommy Harnesk

Mer om: KTH IOT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt