Krockade med ett ”rymdsandkorn” – hur påverkar det bilderna från Webb-teleskopet?

2022-06-14 10:01  

I sommar ska James Webb-teleskopet leverera sina första vetenskapliga resultat. Men en kollision med en mikrometeoroid nyligen överraskade Nasa. 

James Webb-teleskopet (Webb) är världens hittills dyraste rymdteleskop och förväntas leverera sin första forskningsdata under sommaren – 12 juli är det datum Nasa har uppgett. 

Nyligen träffades teleskopets spegel av en mikrometeoroid – något som kan komma att påverka resultaten enligt ett blogginlägg av Nasa. 

Webb sköts upp på juldagen 2021 från Franska Guyana med hjälp av en Ariane 5-raket. Efter uppskjutningen tog sig Webb till den andra Lagrangepunkten (L2), en resa som tog ungefär en månad. Från sin omloppsbana ska teleskopet titta långt ut i rymden i det infraröda spektrumet för att bland annat se tillbaka mot universums födelse. 

Läs mer: Hur tas en bild av ett svart hål – och vad är det vi ser?

Teleskopets primärspegel består av 18 hexagonformade segment som kalibrerats för att fungera som en stor spegel med en diameter på 6,5 meter. Nu har alltså ett av dessa spegelsegment träffats av en mikrometeoroid. 

Teleskopet presterar fortfarande över förväntan

Meteoroider är vanligtvis fragment av asteroider och varierar i storlek från 10 mikrometer till en meter. Mikrometeoroider är oftast partiklar mindre än sandkorn och kollisioner med sådana är både förväntade och oundvikliga för alla rymdfarkoster. 

Webbs spegel är utformad för att klara av kollisioner med mikrometeoroider och testades grundligt av forskare på jorden. Sedan uppskjutning har Webb träffats av minst fyra partiklar som har haft storlekar som stämt med forskarnas förväntningar och som inte skadat teleskopet. 

– Vi visste alltid att Webb skulle behöva klara av rymdmiljön som inkluderar hårt ultraviolett ljus och laddade partiklar från solen, kosmiska strålar från exotiska källor i galaxen och enstaka kollisioner med mikrometeoroider inom vårt solsystem, sa Paul Geithner, biträdande projektledare vid Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland i Nasas blogginlägg. 

Primärspegeln består av 18 hexagonformade segment, ett av dessa träffades av meteoroiden. Foto: NASA/Chris Gunn

Mellan den 23 och 25 maj träffades teleskopet av en femte mikrometeoroid som var dock större än förväntat och som orsakat en märkbar skada. En första genomgång av systemen efter kollisionen visar däremot att teleskopet fortfarande presterar på nivåer som överstiger uppdragskraven och att mätdata bara påverkats marginellt. 

I ett mejl till tidningen The Verge skriver en talesperson för Nasa att meteoroiden troligen var mindre än 0,1 millimeter men att den lämnat ett märke i ett av spegelsegmenten. Vidare analys av hur mycket kollisionen kommer att påverka teleskopet ska göras – men då spegeln består av flera segment kan korrektioner göras för att försöka minska effekten av kollisioner av dessa slag. 

Första Webb-resultaten släpps den 12 juli

För att skydda teleskopet kan flygledningen styra Webbs optik och rikta bort spegeln från kända meteorregn. Den senaste kollisionen orsakades dock inte av ett sådant regn utan ses som en olycklig och oundviklig slump. Webbs stora spegel och dess känslighet gör vidare att teleskopet kan fungera som en meteoroiddetektor och insamlade data ska analyseras av specialister för att vi bättre ska förstå miljön i vårt solsystem. 

Ett foto taget av Webb på stjärnan 2MASS J17554042+6551277 som användes för att kalibrera de 18 spegelsegmenten. Foto: NASA/STScl via AP/TT

Webb är ett samarbete mellan Nasa, europeiska rymdorganisationen ESA och den kanadensiska motsvarigheten CSA. De första forskningsresultaten förväntas bli offentliga den 12 juli, ett datum som inte påverkas av kollisionen med mikrometeoroiden. Eftersom teleskopet är så pass kraftfullt är det svårt att förutsäga exakt hur de första bilderna kommer att se ut.  

– Självklart finns det saker vi förväntar oss och som vi hoppas på att se, men med ett nytt teleskop och denna nya högupplösta infraröda data kommer vi inte att veta innan vi faktiskt ser det, sa Joseph DePasquale, ledande utvecklare för visuell forskning vid Space Telescope Science Institute, i ett pressmeddelande från Nasa.

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt