Krisdrabbade Inresol hoppas vara tillbaka på banan i vår

2019-01-18 13:38  

Bolagsrekonstruktion pågår för det krisdrabbade företaget Inresol, som utvecklar stirlingbaserade energisystem. Man hoppas kunna återuppta tillverkningen under våren.

Gävlebaserade Inresol utvecklar nya energisystem baserat på den 200 år gamla stirlingtekniken. Stirlingmotorer kan drivas av värme från många olika källor, exempelvis solkraft eller förbränning av biodiesel, biogas eller flis. Företaget har levererat ett antal basmotorer för industriella tillämpningar, men det som väckte störst uppmärksamhet var lanseringen av ett litet pelletsdrivet aggregat för hemmabruk.

Aggregatet sades ha en maxeffekt på tolv kilowatt värme och fem kilowatt el, och skulle kunna göra ett normalstort villahushåll helt självförsörjande på energi.

Marknadsföring och försäljning gick för högtryck, många kunder beställde aggregat och betalade i förskott. Men produktionen försenades gång på gång, och i höstas hade bolaget skulder på över 40 miljoner kronor samtidigt som kassan var tom. Man kunde inte betala lön till de drygt 30 anställda, och konkursen var nära.

Tidigare delägare har köpt hela bolaget

Tomas Arebo på juristbyrån Plana utsågs av Uppsala tingsrätt till rekonstruktör för bolaget.

– Tidigare hade Inresol flera ägare med delvis olika intressen, vilket var en bidragande orsak till att man inte lyckades leverera de produkter som utlovades. Nu har man en ägare, vilket gör det lättare att få styrning på verksamheten, och som dessutom tillfört ett tydligt ekonomiskt tillskott, säger Tomas Arebo.

Läs mer: Inresol varvar upp 200 år gammal stirlingteknik

Han syftar på den tidigare delägaren Anders Källsson, som förvärvat hela bolaget och skjutit till ett mångmiljonbelopp. Inresols tidigare huvudägare har lämnat bolaget.

– Anders Källsson har den industriella kompetensen och det kapital som krävs för att få motorn helt färdig, och bolaget som sådant har kommit tillrätta med väldigt mycket som var oklart innan rekonstruktionen började. Men Inresol kostar fortfarande pengar, det är ett utvecklingsarbete som ännu pågår. Planen är att bolaget ska stå på egna ben med ett eget kassaflöde framåt mars-april, säger Tomas Arebo.

Basmotorn först på tur att tillverkas igen

Tidigare hoppades man kunna återuppta tillverkningen av basmotorer under januari, men tidshorisonten för detta har fått skjutas fram två månader.

– När basmotorn väl börjar produceras är det ett relativt litet steg att också komma igång med det mindre pelletsdrivna aggregatet, säger Tomas Arebo.

Hur stora är möjligheterna att rekonstruktionen lyckas, enligt din bedömning?

– Vad gäller teknikutvecklingen är ju jag som rekonstruktör inte aktivt inblandad, utan överser att bolaget följer rekonstruktionsplanen. Men från min horisont ser det ut som att man kommit tillrätta med de tekniska problemen, och jag bedömer att möjligheterna är goda.

Det här är Inresol AB

Inresol står för Innovative Renewable Energy Solutions. Bolaget utvecklar stirlingmotordrivna energisystem för privatbostäder, katastrofplatser och stora industriella applikationer, baserat i Ericssons gamla fabrik i Gävle.

Under sommaren 2018 hamnade bolaget i akut likviditetskris, och försattes under rekonstruktion.

En företagsrekonstruktion innebär att bolagets skulder blir frysta och inte får betalas under tiden rekonstruktionen pågår. Borgenärer kan inte heller utmäta sina fordringar via kronofogdemyndigheten eller försätta bolaget i konkurs. En rekonstruktion pågår under tre månader, men kan förlängas till att pågå under maximalt ett år.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt