Kreditbolagets personuppgifter är på vift: ”Ser allvarligt på detta”

2021-07-22 11:54  
Personuppgifter på vift från Sergel Kredittjänster. Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

Ett handhavandefel har lett till att personuppgifter från kreditbolaget Sergel Kredittjänster blivit publikt exponerade. Nu jobbar bolaget för att lösa situationen.

Personuppgifter från privatpersoner och företagare som har eller har haft en skuld hos Sergel kan ha blivit drabbade i incidenten. Det handlar om vissa personuppgiftsdata som har lagrats på ett sådant sätt att de blivit möjliga att komma åt utanför företaget.

– Incidenten orsakades av att personuppgifter hanterats och lagrats på ett sätt som strider mot våra interna rutiner och processer. Det beror på ett enskilt handhavandefel och vi jobbar nu jättehårt för att åtgärda situationen för de som har blivit drabbade, säger Isak Åsbrink, vd för Sergel Kredittjänster, till Ny Teknik.

Läs mer: "Ställ krav på förbättringar efter it-haverier"

Bolaget tar nu hjälp av Integritetsskyddsmyndigheten och experter från ett externt it-säkerhetsföretag i det fortsatta arbetet.

Genomför löpande övervakning

– Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat. Tryggheten för våra kunder och för de privatpersoner och företag med skulder hos oss är vår absoluta prioritet. Vi genomför även en löpande övervakning som kan identifiera om informationen som blivit publik används i bedrägerisyfte, säger Isak Åsbrink.

Isak Åsbrink, vd för Segel Kredittjänster.

Han betonar att incidenten inte har någon koppling till bank-id och säger att det i dagsläget inte finns något som tyder på att personuppgifterna har använts av någon obehörig, men att bolaget ändå ber om ursäkt för det inträffade.

Läs mer: ”Busenkelt att ta över kundernas identitet” 

– Sergelbolagen ser nu över samtliga rutiner och processer som används när personuppgiftsdata hanteras samt utbildar medarbetarna ytterligare för att minimera risken för att något liknande inträffar igen, säger han.

Läs mer: Cyberväderrapport ska minska attackrisken

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt