Kinesisk tillverkare blir granne till Northvolt

2020-04-16 15:40  

Kinesiska Kedali etablerar en fabrik i Skellefteå för att tillverka aluminiumbehållare till Northvolts litiumjonbatterier. Det väntas skapa 300 nya jobb.

Kedali ska tillverka de behållare som behövs till Northvolts prismatiska battericeller. Behållarna ser ut ungefär som rektangulära metallaskar om 10 gånger 20 centimeter.

Totalt handlar det om miljontals behållare som ska tillverkas varje år när Northvolts Skellefteåfabrik är i full drift om tre eller fyra år.

– Tanken är att Kedali ska följa vår uppskalning. I början av nästa år ska de börja installera sin utrustning och sätta igång sina processer för att skala upp i takt med att vi drar igång storskalig tillverkning under andra halvan av nästa år, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

”Det här blir den första fabriken de etablerar utanför Kina”

Kedalis fabrik kommer att ligga på Northvolts mark, precis intill fabriken Northvolt Ett. Fullt utbyggd väntas Kedalis verksamhet innebära 300 arbetstillfällen.

– Det här är den första större underleverantören som etablerar sig. Men i Sverige och Europa i övrigt hopas vi kunna etablera ytterligare leverantörer. Det är ett av våra långsiktiga målsättningar är att bygga upp värdekedjan i Europa. Det här är första delen i det ekosystem som måste till om vi och Europa ska kunna bli konkurrenskraftiga, säger Jesper Wigardt.

Läs mer: Nya miljoner till Northvolts batteriutveckling: ”Ska vara ledande”

Varför valde ni just Kedali?

– De är ledande inom de gör. De har hittills haft verksamhet i Kina, där de har flera fabriker och levererar till batteriindustrin där. Det här blir den första fabriken de etablerar utanför Kina.

Bygget av den enorma Northvolt Ett-fabriken pågår nu strax utanför Skellefteå. Den höga delen av byggnaden där battericellens aktiva material ska tillverkas är så gott som klar. De delar av byggnaden där själva cellkonstruktionen ska inhysas är under uppförande.

Vill utöka fabriken

I slutet av året hoppas Northvolt kunna installera maskinerna och successivt ta dem i drift. Men själva celltillverkningen kommer inte att dra igång förrän under andra halvåret av 2021.

– Det blir en gradvis uppskalning under det halvåret. Vi ska upp till 16 GWh i första fasen, säger Jesper Wigardt.

Northvolt Ett byggs i etapper där den första fasen omfattar en årlig produktion av batterier med sammanlagd kapacitet av 16 GWh. Men företaget har ansökt om att utöka fabriken på grund av stor efterfrågan. Utökningen handlar om en årlig produktionskapacitet om 40 GWh, men det har Northvolt ännu inte fått miljötillstånd för.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt