Kinas nya kolkraftverk ska ge 4 000 MW

2022-01-04 12:01  
Kina väntas nå toppen av sin kolkonsumtion 2025, och har därefter lovat att minska denna. Foto: Wang Jianmin / Costfoto/Sipa USA/TT

Redan i dag står Kina för över hälften av all el som produceras med hjälp av kolkraft globalt. Och landet fortsätter att bygga nya kolkraftverk. Det största som är under uppbyggnad är nu delvis klart.

(Uppdaterad)

Samtidigt som andra länder väljer att lägga ner sina kolkraftverk som ett led i att försöka hejda den globala uppvärmningen går Kina åt motsatt håll. Landet väntas bygga uppåt 150 gigawatt ny elproduktionskapacitet mellan 2021 och 2025 som bygger på just kolkraft.

Det största kolkraftverket som är under uppbyggnad just nu kallas Shanghaimiao. Det ligger i den nordvästra delen av Inre Mongoliet, och kommer att bestå av totalt fyra enheter.  

I slutet av december 2021 blev den första av enheterna klar, berättar nyhetsbyrån Reuters. Och bara denna enhet ska kunna ge 1 000 megawatt el.

Kina väntas nå toppen av sin kolkonsumtion 2025, och har därefter lovat att minska denna.

Ania Obminska

Mer om: Kina Kolkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt