Premium

“Kina måste minska sitt teknikberoende till omvärlden”

Foto: Alamy och TT
Kinaexperten Frédéric Cho på konsultfirman Frédéric Cho Advisory Foto: Gunnar Lundmark
Jojje Olsson, svensk journalist som bevakar Kina från Taiwan Foto: Mela Pan

Kina ökar sin budget för teknikutveckling och forskning med 7 procent per år de kommande fem åren, enligt den kinesiska regimens rapporter från Kinas folkkongress som nu pågår. Kinaexperten Frédéric Cho höjer dock inte på ögonbrynen.

Publicerad

– Det är inte alls förvånande för mig att Kina ökar sin budget för teknikutveckling och forskning med sju procent. Kina har länge haft höga ambitioner om att bli världsledande inom teknik, forskning och utveckling, säger Frédéric Cho till Ny Teknik.

Kinesiska bolag har gång på gång stoppats internationellt. PTS beslutade att neka Huawei att delta i de svenska 5g-auktionerna.

I januari utfärdade USA:s förra president Donald Trump en presidentorder som förbjuder amerikaner från att investera i kinesiska företag som kan ha koppling till landets militär eller underrättelsetjänst. Då handlade det om 31 företag som amerikanska myndigheter har identifierat som problematiska, bland dem Kinas största nätverksoperatörer China Telecom och China Mobile.

”Kina behöver bli mer självförsörjande”

– På grund av den växande konkurrensen med USA, accentuerat under Trump, har det under de senaste åren blivit alltmer uppenbart att Kina måste minska sitt teknikberoende till omvärlden – inte minst USA – på teknikområden som halvledare och bli mer självförsörjande och världsledande inom innovation, säger Frédéric Cho.

Han får medhåll av Jojje Olsson, Taiwanbaserad journalist som tidigare bodde i Kina: 

– Eftersom nästan alla kinesiska företag bedöms ha nära band till stat eller militär, så har de flesta stora aktörer drabbats. Kinas målsättning är därför att kunna tillverka halvledare, mikrochip och annan liknande utrustning på egen hand. Då skulle man inte var lika känslig för sanktioner eller påtryckningar utifrån. En större forskningsbudget är ett steg i ledet att åstadkomma en sådan självförsörjning, som dock ligger flera år fram i tiden, säger Jojje Olsson.

Han menar att Kinas ökade satsning hänger samman med konflikten om högteknologi som nu råder främst med USA, men även med exempelvis Sydkorea och Taiwan.  

– På grund av amerikanska sanktioner är det svårare för kinesiska företag som bedöms ha nära band till staten eller militären att köpa in halvledare och annan sofistikerad teknik som de behöver i sina tillverkningsprocesser, säger Jojje Olsson. 

Prioriterar ai, hjärnforskning och genetik

I femårsplanen pekar Kina på områden som särskilt ska prioriteras, som artificiell intelligens, hjärnforskning, genetik, djuphavsforskning, rymdforskning och polarforskning. Kina tänker också bygga fler forskningslaboratorier, satsa mer på 5g och elfordon.

Enligt TT är Kinas ambition att 5g-täckningen ska nå 56 procent av landet inom fem år.

– Detta innebär både ökad konkurrens från Kina som mer affärsmöjligheter för svenska företag av relevans, säger Frédéric Cho.