Kina lanserar världens största vindkraftsturbin

2021-08-24 07:00  

Den kinesiska turbintillverkaren Mingyang planerar att börja tillverka en 16 MW-turbin för havsbaserad vindkraft. Enligt företaget blir turbinen störst i världen.

I strävan att generera mer el till en allt lägre kostnad blir vindkraftverken allt större. I början av året meddelade den danska turbintillverkaren Vestas sina planer på ett vindkraftverk om 15 MW, vilket skulle peta ner rekordhållaren GE till andraplatsen med Haliade-X om 14 MW.

Nu går kinesiska Mingyang ännu längre. I ett pressmeddelande har bolaget lanserat sina planer på en turbin om 16 MW, avsedd för havsbaserad vindkraft.

Turbinen ska ha utvecklats för att stå pall för höga vindhastigheter, inklusive tyfon-klass, och får en höjd om 264 meter.

Rotordiameter blir 242 meter och bladens sveparea landar på 46 000 kvadratmeter, vilket motsvarar mer än sex fotbollsplaner.

Kommersiell tillverkning planeras 2024

Enligt företaget ska ett vindkraftverk av den här typen kunna ge 80 000 MWh el varje år. Det är 45 procent mer el än Mingyangs föregående turbinmodell om 11 MW.

Utifrån sina tidigare erfarenheter från mindre turbinmodeller för havsbaserad vindkraft har den här turbinen förbättrats, skriver bolaget. Motorhuset har blivit lättare och försetts med ett lufttätt skal så att inte utrustningen ska börja rosta av saltvattenstänk. Dessutom har all kraftelektronik flyttats in i motorhuset för att underlätta kabeldragning och underhåll.

Mingyang ser turbinen som början på en ny plattform för större turbiner där flera modeller ska utvecklas för anpassning till olika havsbaserade miljöer, från tyfontäta Sydkinesiska havet till det mer konstant blåsiga Nordsjön i Europa.

Turbinen är planerad för prototyptillverkning 2022, med en första installation under det första halvåret 2023. Kommersiell tillverkning planeras under första halvan av 2024.

De tre största turbinerna

GE:s Haliade-X: 14 MW, 220 meters rotordiameter, 38 000 kvadratmeters sveparea.

Vestas: 15 MW, 236 meters rotordiameter, 43 700 kvadratmeters sveparea.

Ming Yang: 16 MW, 242 meters rotordiameter, 46 000 kvadratmeter sveparea.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt