Kina kapar elbilsbonus med en tredjedel 

2022-01-05 15:00  

Den kinesiska statens utfasning av subventioner för elbilar rullar vidare. Om ett år försvinner de helt och hållet.  

Kina har världens största elbilsflotta. För ett år sedan uppgick den till knappt 4 miljoner elbilar plus en knapp miljon laddhybrider, enligt IEA:s Global EV Outlook 2021. Under första halvåret 2021 var Kina fortsatt det land med flest antal sålda laddbara bilar (1,1 miljon), även om Europa inte låg långt bakom, enligt EV-volumes.  

Den kinesiska regeringen har länge haft ett omfattande stöd till köpare av elektrifierade personbilar (bilarna som omfattas benämns i landet som New Energy Vehicles, NEV). Men snart är de dagarna över.

Stödet borta om ett år

Vid årsskiftet sänktes stödet med 30 procent. Och om ett år försvinner det helt och hållet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till information från det kinesiska finansdepartementet.  

Finansdepartementet specificerar inte vad stödet utgör i faktiska pengar, men Electrive noterar att det borde vara 9 100 yuan, motsvarande 13 000 kronor, för en personbil med mellan 300 och 400 kilometers räckvidd. 

Att stödet är på väg bort har varit känt länge. Det skulle egentligen försvinna redan 2020, men förlängdes när pandemin slog till och bilförsäljningen rasade. 

Johan Kristensson

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt