Kazakstan överväger ny kärnkraft – brytning av krypto ökar elförbrukningen

2021-11-25 14:21  
Sladdar som kopplar servrar för brytning av kryptovaluta. Här vid en anläggning i USA. Foto: Antonio Perez/Chicago Tribune/TNS/Sipa USA

Det har gått över 20 år sedan Kazakstan stängde ner sitt hittills enda kärnkraftverk. Nu uppger presidenten att landet behöver bygga ett nytt, för att motverka elbrist.

(Uppdaterad)

Kazakstan har ökat sin elförbrukning med hela 8 procent i år att jämföra med de 1–2 procent som ökningen brukar ligga på årligen. Och det här kan ha bidragit till att landets största kraftverk drabbades av ett stort avbrott i oktober, berättar Nikkei Asia.

Ägaren av kraftverket menar att avbrottet berodde på en ökad efterfrågan från bolag som sysslar med brytning av kryptovaluta som exempelvis bitcoin (där de använder processorkraft för att lösa komplexa matematiska ekvationer för att tjäna pengar digitalt). Det här kan vara en väldigt energikrävande process, vilket Ny Teknik har skrivit om tidigare.

I dagsläget är Kazakstan världens näst största ”gruva” efter USA sett till kryptovalutor. Ett viktigt skäl till det är att Kina tidigare i år beslutade sig för att förbjuda kryptovalutor. 

Läs mer: Brytning av bitcoin orsakar minst 30 000 ton elektronikavfall om året

Lade ner kärnkraften 1999

Kazakstan ska i dag stå för 18,1 procent av all den beräkningskraft som används för att bryta kryptovaluta, vilket är en fyrfaldig ökning för landet jämfört med förra året.

För att hantera elbristen har landets president Kassym-Jomart Tokayev sagt att Kazakstan behöver bygga ett nytt kärnkraftverk. Landet stängde ned sitt enda kärnkraftverk 1999.

Från och med nästa år kan bolag som sysslar med kryptovalutabrytning i Kazakstan omfattas av en ny skatt, vilket ska skapa bättre förutsättningar att förutse hur mycket el som den branschen kommer att behöva. Det kan också fattas nya beslut som gör att staten begränsar mängden energi som får användas för kryptovalutabrytning, per kraftverk och på nationell nivå.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt