Katapulten – full eldkraft mot fienden

2017-10-20 12:00  
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Anders Wallerius

GRAFIK. Det var de gamla grekerna som uppfann katapulten. Den slungade stenar och andra tunga föremål mot fienden. Se grafiken som visar några av antikens kraftfulla belägringsvapen.

MANGONEL – terrorvapnet

 ”Mangonel” kommer från det latinska ordet ”manganon” som betyder ”krigsmaskin”. Ibland kallades den för ”Onager” efter det latinska ordet för ”vild åsna”, vilket syftade på att vapnet sparkade bakut vid avfyrning. Mangonelen var ett lättare komplement till de övriga belägringsvapnen.

Mangonelen konstruerades av romarna för 2 400 år sedan. Den består av en kastarm som går genom tvinnade rep. Projektilerna var ungefär desamma som för trebucheten, fast betydligt mindre. De slungades i en flack bana upp till fyra hundra meter. Mangonelen hade dock betydligt sämre precision än ballistan.

TREBUCHET – det tunga artilleriet

”Trebuchet” betyder ”kasta över” på gammelfranska. Det var medeltidens kraftfullaste vapen, som kunde mala sönder en borg av sten till grus. Trebucheten uppfanns troligen i Kina för 2 300 år sedan. Till en början slungades föremålen iväg genom att en mängd soldater hängde i rep längst ut på armen till slungan.

På 500-talet ersattes soldaterna av en tung motvikt. Armen var upp till tjugo meter lång och trebucheten kunde kasta hundrakilosprojektiler trehundra meter bort. Eldhastigheten var upp till två tusen projektiler om dagen.

BALLISTA – precisionsvapnet

”Ballista” kommer från det grekiska ordet ”ballistes” vilket betyder ”kasta”. Ballistan konstruerades sannolikt i Grekland, Vapnet liknade ett stort armborst. 

De två bågarmarna var fästa i mitten med tvinnat människohår eller senor från djur, beroende på storlek.  När strängen sedan släpptes sköts träpilar, ofta med järnspetsar, i en flack bana många hundra meter. Träffsäkerheten var god, och pilarna kunde tränga igenom flera fiender på en gång. En erfaren ballistabesättning kunde skjuta ett tusental pilar om dagen.

 

Det här är en artikel från tidingen Teknikhistoria nummer 4, 2011 . Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Anders Wallerius

Mer om: Krig

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt